MANNEN & VROUWEN....toch VERSCHILLEND (VI)

Mannen & vrouwen en hun verschillen. Het verschil in perceptie van depressie, wat uit het onderzoek op onze afdeling bleek, is zo’n voorbeeld.

Onderzoekers vd University of Pennsylvania hebben nu met een functionele MRI scan (Zie bijv 'weed'), het brein van 16 mannen en 16 vrouwen met elkaar vergeleken. Ze waren geïnteresseerd in het verschil in stressreactie. Naast het scannen vh brein, maten ze ook de hartslag en de cortisolconcentratie in het bloed.
.
Ze vroegen aan de proefpersonen om, terwijl ze gescand werden, in stappen van 13 achteruit te tellen. En dan beginnend bij… 1600. Dus: 1600, 1587, 1574…. Confabula schiet nu reeds in een gestressede flutter.
.
Er bleek een verschil op stress tussen de mannen en vrouwengroep. Mannen reageerden met een toegenomen bloeddoorstroming van de rechter prefrontale cortex. Dat gebied is, weet je wel, mn gericht op plannen tot actie / vechten! Vrouwen daarentegen bleken een toegenomen bloeddoorstroming van het limbisch systeem te hebben. Het gebied rond emoties / gevoel / angst maar ook liefde.
Wat Confabula ook weer boeit: we hadden het hier vaker over fMRI scans. Ik kan niet zo snel alle links geven, maar je moet maar eens scrollen. Daarbij werd ook regelmatig onderzoek gedaan naar vrouwen / mannen. Een van die onderzoeken richtte zich op de reactie van het vrouwenbrein op een baby-smile ('a natural high'). Bij fMRI onderzoek bleek dat bij vrouwen de glimlach van hun baby leidde tot activatie van diverse gebieden in het brein. Met name het ventrale tegmentale gebied, substantia nigra en het striatum. en … ... ja: de frontale kwab. Juist dat gebied wat emoties vd andere gebieden herkent en plannen maakt – de (dorsolaterale) prefrontale cortex. Dat gebied wat nu bij de rekensom bij mannen actiever werd!
.
Interessant hè? Vrouwen raken blijkbaar emotioneel vd som. En mannen komen in een activerende gedachtenstroom. En die baby doet dat juist bij vrouwen. Oh! Zou het niet aardig zijn dit ook bij mannelijke en vrouwelijke TU studenten te testen? Misschien dat vrouwelijke studenten wiskunde door die enge som ook prefrontaal geactiveerd worden!

Chocola doet 't 'm ook: '
chocoholic advice'. Enfin - dit alles vormt weer voer voor verder onderzoek. H
.
Het is best waarschijnlijk dat sommige psychiatrische aandoeningen er weliswaar 'van buiten' bij mannen en vrouwen hetzelfde uit zien. Maar dat ze in het brein een zeer verschillende origine hebben. Met alle gevolgen van dien voor verdere therapeutische opties.

Eerder in CC:

.
Mrt '10

1 opmerking:

buy prescription drugs online zei

Thank you so much for providing the data you need, and thank you for sharing.Please check out site. to get buy medicine online from Online medicine store in USA.