ANTIDEPRESSIVA & HDRS

Gisteren was Confabula boos. Over de ongenuanceerde wijze waarop 'haar' depressieve patiënten werden beschreven. Er stond ook dat antidepressiva niet werken. Daar zit een kern van waarheid in. Bij 'lichte' of 'matige' depressies, is de werkzaamheid discutabel. Dan kan er veel eerder een indicatie zijn voor psychotherapie. Maar zeggen dat antidepressiva geheel niet werken, gaat veel te ver. Ze werken wel. Maar je moet kijken naar de ernst van de depressie. Er is nu recent weer een meta-analyse gepubliceerd. De auteurs stelden zeer specifieke eisen aan de tot nu toe verschenen studies, aangaande of ze geschikt waren om in de analyse te bekijken. Uiteindelijk bleven er maar 6 vd plm 1000 placebo-gecontroleerde studies over. Heel erg strenge criteria gebruikt dus. Drie studies zijn uitgevoerd met een SSRI en 3 met een tricyclisch antidepressivum. Ze komen tot de conclusie dat antidepressiva zeker werkzaam zijn als de Hamilton Depression Rating Scale (HDRS) boven de 25 is (JAMA. '10;303(1):47-53).

Dit onderzoek sluit ook weer aan bij de onrust 2 jaar geleden over SSRI's - zie 'SSRI = placebo?' hier in CC.
.
De HDRS is een meerkeuze vragenlijst met 21 vragen, gericht op de ernst vd depressieve symptomen. Je kunt de HDRS hier downloaden. De psychiater vraagt de patiënt bijv naar de stemming – hoe somber de hij zich voelt, hoe angstig en of hij onrust ervaart. Maar ook naar de eetlust en het gewicht. Bij elke vraag zijn een aantal meerkeuze-opties (als iemand geen klacht op dat specifieke vragengebied heeft, bijv 0 punten, tot max 4 bij sommige vragen) om de ernst aan te geven. De eerste 17 vragen dragen bij aan die score, de andere 4 geven extra info. Je kunt de lijst hier bekijken. Als je geïnteresseerd bent, is het de moeite je er even rustig in verdiepen. Je ziet dan waar een patient allemaal last van heeft als hij een HDRS van 25 scoort. Dan kan je echt niet praten van een "... zelfhatende kniesoor… " - toch? Kan je je voorstellen dat ik boos werd?

Eerder hier in CC over depressies.
.
Feb '10

3 opmerkingen:

Anoniem zei

mijn arts in hilversum wist niet wat met mij aan moest hij ptrobeerde allerlei middelen op mij uit zoals bijv. ritalin waar ik na eentje genomen te hebben gelijk stopte. Hij gaf me prozac ,heb ik 10 jaar geslikt,nu mee gestopt ,niet nodig! Hij gaf me ook nog antie psychotica ,ik heb nog nooit een psychose gehad,dus ik benzeer sceptisch geworden,ok misschien voor ernstige gevallen is antie depressieva wel goed maar ik weet dat er mee gesmeten word ,bijv. als men wil stoppen met roken,hups antiedepressieva, ik vind dit een zeer kwalijke zaak!

m.joosten zei

wat die antie depressieva betreft:er word gewoon mee gesmeten!Misschien zit de maffia van de farmaceutische industrie hier wel achter!

Anoniem zei

psychotherapy is inderdaad een goede optie! Wat ook goed is is sporten of goede lichamelijke arbeid,dan komt er een stofje vrij genaamd endorfine, hier mee kan je ook uit je depressies komen!