DEPRESSIE - MANNEN & VROUWEN – TOCH VERSCHILLEND (V)

Mannen klagen vaak meer dan vrouwen. Geef ze griep, geef ze buik- of rugklachten en je hoort niet anders. Dit een Confabuleriaans subjectief vooroordeel.
Maar even serieus, op gebied van
depressies, ben ik in de loop der jaren van dit Confabulaanse adagium afgestapt. Op mijn opnameafdeling valt me op dat een groot deel van de depressieve mannen veel minder (of op zijn minst 'anders') praat over de depressie dan zou passen bij mijn oorspronkelijke vooroordeel.
Daaar zijn nu ook wetenschappelijke aanwijzingen voor.


3798 volwassenen (!), waarvan 1131 vrouwen, met een depressieve stoornis werden onderzocht. De ernst van de depressie werd door de klinisch onderzoekers zelf gescoord met een observatielijst: de MADRS (kan je hier downloaden). Er bleek geen verschil te zijn in gemiddelde ernst van de depressie tussen mannen en vrouwen. De onderzoekers lieten de patiënten ook een zelf-invul-vragenlijst invullen, de BDI-II. Je voelt de bui al hangen: vrouwen bleken subjectief zichzelf als zwaarder depressief te scoren in vergelijking met mannen. Ook ervoeren vrouwen ernstiger andere psychische klachten erbij en voelden ze zichzelf minder gezond. Vrouwen met een depressie blijken dus vooral subjectief meer lijden dan mannen en het meer te uiten.
Absoluut - dit is voor ons clinici van belang. Het is zowel voor de diagnose stelling als daaruit volgend therapeutisch traject nuttig.

Wat zal achter dit verschil in uitingsvorm zitten? Is de depressie tussen mannen en vrouwen toch verschillend? - Is het echt specifiek de 'subjectieve' ervaring ervan? Of is het een verschil in 'vrouwelijk' en 'mannelijk' 'gedrag'? Dit is ingewikkeld. En allemaal weer met elkaar verbonden. Alle aspecten zitten op 'het gevoelsniveau'. Interessant om over te confabuleren. Martijn van Noorden, de psychiater van onze afdeling die dit onderzoek heeft uitgevoerd, heeft er vast een mening over.
En - nog een vraag: moeten/kunnen we hier wat mee moo de DSM-V? .... nog een extra dimensie?

Van Noorden presenteerde overigens de resultaten van zijn studie in 2009 op de APA. Daar heeft hij in ieder geval gestookt in 1 Amerikaans huwelijk...
Een Amerikaanse psychiater kraaide enthousiast na het horen van de conclusie (van Noorden doet nu een vet Amerikaans accent...): "OK, so women complain more, what a surprise! ... I go home & ’ll tell that to my wife!... " . .


Geen opmerkingen: