fMRI in RUST

Over fMRI's hebben we het best vaak hier. Wat eigenlijk nog niet was uitgezocht was gewoonweg de situatie van het brein in 'rust', met fMRI beeldvorming. Wel belangrijk uiteraard. Want daarvan uit kan je dan weer gaan kijken wat bij actie gebeurt. En met dergelijke 'normaalwaarden', kan je steeds meer inzicht krijgen in neurologische en/of psychiatrische aandoeningen (wat is eigenlijk het verschil - psychiatrisch is ook neurologisch, toch?).

Om de ruststatus van het brein goed op de kaart te zetten, hebben 35 hersen-onderzoekscentra over de hele wereld de handen ineen geslagen. Die gingen oprecht globally - vd de VS tot China en ook ons eigen Leidsche LIBC. Hierdoor zijn van meer dan 1400 gezonde vrijwillers de 'resting-state' functionele MRI-data verzameld.
.
Dit levert nu de grootste fMRI-studie van het gezonde brein ooit. Deze zijn nu online beschikbaar gesteld. Nu hebben we een overzicht van netwerken van functionele connecties tussen verschillende gebieden van het brein 'in rust'.
.
Om te beginnen is al heel boeiend dat blijkt dat de resting state van deze functionele netwerken bij de groep personen vrijwel hetzelfde is.
.
Plus - hoewel de basiselementen van deze architectuur voor iedereen gelijk zijn, zijn er wel subtiele verschillen te zien.
.

.
Mrt '10

Geen opmerkingen: