CENTRUM OUDERENGENEESKUNDE

Afgelopen maandag werd de de Diesoratie uitgesproken door Prof R. Westendorp. Je kunt hem hierboven lezen.

Ook vind je hierboven de oratie van Prof R. vd Mast.

Alles hierbij draait om het
Centrum Ouderengeneeskunde van het LUMC.
Stel je bent 'bejaard'. Je hebt klachten, lichamelijk en/of psychisch en die wil je laten onderzoeken. De jaren hebben je al een aantal fysieke tegenslagen gegeven. Je gebruikt verschillende medicijnen. Soms zie je van al die pillen ook niet precies meer welke witte nou welke witte is. Kortom, multiple somatiek en polyfarmaci. De huisarts verwijst je naar het ziekenhuis.

En dan. De grote hal. Iedereen weet blijkbaar waar hij heen moet, behalve jij. Je vraagt de weg, maar verstaat het allemaal niet zo goed. De routebeschrijvingen - wat een kleine lettertjes. En met je leesbril op kan je de borden in de gang weer niet lezen. De ene dokter (co-assistent, arts-assistent, specialist?) na de nadere. "... Even naar de prikafdeling om bloed af te laten nemen...", en "...daarna wordt u verwacht bij de radiologie voor een foto van de longen...".
Je bent al slecht ter been, maar met de routebeschijving in de ene en de stok in de andere hand, bungelt je tas wel heel onhandig. Laat staan als je ook dat potje urine mee moet sjouwen. Waar is die ECG afdeling? Was het nou links of rechts? Je vergeet ook nogal eens wat de laatste tijd. Of was het een EEG? Zo kom je nooit op tijd waar je wezen moet! Je begint pijn op de borst te voelen. Even in een hoekje een tabletje onder de tong nemen. Was dat nou de goede pil? Of was het een oxazepam? Nou, ja, snel verder. Voor je het weet verstap je je (waarom?) en beland je met een gebroken heup op het CEH.
Dit klinkt misschien spottend, maar zo bedoel ik het niet. Het is zoals dat gaat.

Met de toenemende vegrijzing en inspanningen van ouderen om zo lang mogelijk vitaal te blijven, moeten we ook faciliterend te werk gaan. Niemand is gebaat bij dit soort chaos. Daartoe is in het LUMC nu een Multidisciplinaire Ouderenpolikliniek opgezet.
Het hoofd van dit Centrum voor Ouderengeneeskunde van het LUMC is
Prof R. Westerdorp. Van mijn afdeling zijn Prof vd Mast, hoogleraar Ouderenpsychiatrie, en psychiater Esther van Fenema (die je nog kent van de Muziekpoli) betrokken. Het Centrum biedt een Algemene Polikliniek . Maar ook gespecialiseerde poliklinieken, als de Polikliniek voor Verminderde mobiliteit en vallen en de Polikliniek voor Geheugenstoornissen. .
.

Daarnaast doet het Centrum divers onderzoek, als de Leiden 85-Plus Study, Leiden Longevity Study en de PROSPER Study.
Eerder over ouderen, divers.
Mede nav dit onderzoek, schaften we op de afdeling psychiatrie van het LUMC speciale lampen aan: melatonine & zon.
Over Apathie
.
Feb '10

Geen opmerkingen: