SEROTONINE & CVA? = MELATONINE?

... een aanknopingspuntje beloofde ik eergisteren. … waarom hebben die SSRI’s positief effect op herstel na CVA? Daar is het laatste woord nog niet over gesproken. En er zullen de komende tijd wel allemaal verbanden worden gelegd.
Confabula confabuleert er een paar –
.

Over melatonine hebben we het vaker gehad. Melatonine en zonlicht kunnen het gemoed en de cognitie ten goede komen ( zie bijv hier 'melatonine&zon'!). Uit onderzoeken kwam bijvoorbeeld het voorkómen van celdood door de neerslag van amyloïde plaques (zie bijv hier in CC) naar voren. Daarom hebben we op onze afdeling psychiatrie vh LUMC ook speciale lampen in de huiskamer.

Onderzoekers vd Emory University School of Medicine onderzochten het effect van melatonine, serotonine en N-acetylserotonine op het brein van muisjes. Melatonine wordt gevormd uit serotonine. Daarvoor wordt serotonine eerst omgezet in N-acetylserotonine. De onderzoekers waren op zoek naar een stof die lijkt op 'Brain Derived Neurotrophic Factor' (BDNF). Uiteraard is het de moeite waard om stoffen die de BDNF receptor op cellen stimuleren te identificeren. BDNF activeert de neurogenese = groei/ontwikkeling van zenuwcellen. Enfin, juist de stof N-acetylserotonine bleek de BDGN receptor te stimuleren bij muisjes.

N-acetylserotonine heeft een korte halfwaarde tijd. Het wordt dus snel afgebroken in je brein. Als er neuronale schade is, zou je willen dat het langduriger in hoge concentraties aanwezig blijft.

Je zou kunnen confabuleren dat een SSRI dit bewerkstelligt.
Dat het herstel na CVA schade voor een groot deel met de BDNF receptor te maken heeft, lijkt wel duidelijk. Maar er kunnen wel eens meerdere wegen zijn om hem te prikkelen. Gisteren hadden we het over de SSRI en ik noemde ook fysieke training. En wat dacht je van het helende effect van muziek op herstel na een CVA, waarover je
hier en hier eerder las.Zie ook : 'Zeealgje & zijn bioklok'
en 'Curry!'

PS mooi: melatonine komt van het Griekse melas, wat 'zwart' (=donker) betekent – melatonine is op zijn hoogst geconcenteerd in de nacht. Vandaar een foto vd Griekse Acropolis bij nacht!
.
Feb '10

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik gebruik al jaren melatonine om lekker in slaap te komen

Karel zei

Met melatonine merk ik pas echt goed dat ik uitgerust wakker wordt. Dat heb ik voor de tijd nog nooit gehad. Een aanrader.