MUZIEKPOLI (II)

De muziekpoli van het LUMC - je las er hier in CC recent nog over - is gewoonweg helemaal hot, maar vooral oprecht van nut. Je hebt het vast wel eens gezien: documentaires over bekende artiesten. De onrust in de voorbereidende fase. De stress en angsten vlak voor het optreden. De onzekerheid over het succes ervan. Het is werkelijk ontzettend triest hoe kunstenaars kunnen lijden onder hun vak, waar ze juist ook zo gepassioneerd voor zijn. Die tegenstrijdigheid is voor hen zelf vaak bijna niet te accepteren. En zo ontstaan vicieuze cirkels.

Eén van de foci op de muziekpoli.

In dat kader zou er meer op individuele groepen toegespitste zorg gerealiseerd moeten worden. Daarover - en meer - confabuleren Esther van Fenema en ik graag. Veel ideeën! Maar – wbt die ideeën - de zakelijke kanten - hoe te organiseren, en bovenal: budget. Dat zij precaire zaken in de zorg in het algemeen, en in de GGZ in het bijzonder.


Eerder in CC: 'Helende muziek'. 'Of mice & music'.
Over synaesthesie zie Luria en ook Kandinsky.
.
Feb '10

4 opmerkingen:

Jan Dirk Blom zei

Beste Confabula,

Dank je wel voor de aandacht die je onlangs besteedde aan mijn boek over hallucinaties.

Of het helemaal past bij de muziekpoli weet ik niet, maar ik heb hier 2 artikelen die voor jou en de bezoekers van je prachtige website mogelijk interessant zijn:

Coebergh, J.A.F., Shaya, M., Koopman, J. en Blom, J.D. (2009). Muzikale hallucinaties. Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 153, B313.

Boza, R.A. and Liggett, S.B. (1981). Pseudohallucinations: Radio reception through shrapnel fragments. American Journal of Psychiatry, 138, 1263-1264.

Het eerste artikel geeft een overzicht van het fenomeen muzikale hallucinatie: een hinderlijk symptoom waaraan zoals je weet ernstige psychiatrische, neurologische of audiologische oorzaken ten grondslag kunnen liggen. Maar dit hoeft niet het geval te zijn en er zijn zelfs componisten bekend die gebruikmakend van hun muzikale hallucinaties de mooiste partituren hebben geschreven (o.a. Haydn, Donizetti, Ravel en Smetana).

Het tweede artikel verhaalt over een militair die granaatscherven in zijn schedel kreeg en die daarop stemmen en muziek ging horen die verdacht veel leken op een radio-uitzending. De behandelend psychiater, die kennelijk niet bang was om zelf voor gek te worden versleten, zocht samen met de patiënt alle radiofrequenties af tot hij de zender vond die de man voortdurend hoorde. En die bleek er te zijn!

Lees en verwonder je, zou ik zeggen.

Met hartelijke groet,

Jan Dirk Blom, psychiater Parnassia Bavo Groep

Confabula zei

Hoi Dr JD

Sounds (...) very promising!
Ik ga ze opzoeken
+
Ik ga Esther v Fenema eens vragen wat ze ervan vindt!

Keepintouch!
Groetjes
Confabula

Anoniem zei

Ha Confabula, dank voor de mooie links naar mijn muziekpoli; je kan op zondag vast heel veel andere leuke dingen doen dan het reformatorisch dagblad lezen hoor..;)
Ook componist Dimitri Shostakovitsch had een rip in zijn brein: http://blog.oregonlive.com/classicalmusic/2007/12/shostakovich_family_archives_f.html

Lijtk wel een must voor een beetje componist;)

Groetjes
Esther van Fenema

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.