THE SOLOIST

Het boek 'The Soloist' vertelt het ware verhaal van de artiest Nathaniel Ayers . Hij ontwikkelde op het conservatorium in zijn 2e jaar schizofrenie. Hij moest zijn opleiding afbreken. Hij werd dakloos. Hij leed regelmatig aan psychoses, maar bleef uitermate getalenteerd en muzikaal. Op straat maakte hij muziek mn op een (weliswaar kapotte) viool en cello. Zijn grootste wens was een muziekvoorstelling geven in de Walt Disney Concert Hall. Jounalist Steve Lopez van de LA Times begon een column in de krant over hem te schijven, en later een boek: 'The Soloist: A Lost Dream, an Unlikely Friendship, and the Redemptive Power of Music'.
.

Hier kan je:
Ook:
en

Gebaseerd op dit boek is de film 'The Soloist' gemaakt. Over de vriendschap tussen deze twee mannen en de handicaps en non-handicaps van een psychiatrische aandoening als schizofrenie, deze film. The Soloist (2009, Joe Wright, Jamie Foxx, Robert Downey Jr, Catherine Keener en meer) --- Hier een filmtrailer.
.
..
Feb '10

1 opmerking:

Anoniem zei

Prachtige film! Op de muziekpoli inmiddels ook een aantal musici die lijden aan schizofrenie. Huge problem: de negatieve effecten van antipsychotica op de (fijne) motoriek; niet fijn om dan Chopin of Mozart te spelen, maar ja een psychose is ook drama....Options: CGT, clozapine in lage dosering? Blijft moeilijk.

salut,
Esther van Fenema