DOLHUYS: LOUWES versus MEIJERS

In het bijzondere psychiatrie museum 'het Dolhuys', is er nu een tentoonstelling, opgezet door fotografe Annaleen Louwes. Uit het archief van het Dolhuys haalde zij historische foto’s. Het betreft uniek beeldmateriaal van psychiater Frederik Salomon Meijers, die begin 20e eeuw portretten maakte van psychiatrische patiënten. De beelden behoren tot de oudste foto’s van psychiatrische patiënten in Nederland.

Ook Louwes heeft foto’s gemaakt van mensen met een psychiatrische aandoening. Deze zet zij op de tentoonstelling naast de historische foto’s. .
.
Het zijn foto’s van mensen. Met een kwetsbare uitstraling. Dat slaat een brug over de eeuw - de foto’s van Louwes en Meijers gaan vaak naadloos in elkaar over.

De tentoonstelling past goed bij ons adiagum dat de grens tussen normaal en abnormaal vaak flinterdun is. Zoals Louwes het zelf verwoordde: "Ik merkte dat de scheidslijn tussen 'gezond en niet gezond' erg dun is. Net als bij gewone mensen heb je onder patiënten leuke en minder leuke mensen. Soms zag ik maar weinig verschil tussen mezelf en de patiënten.... Raar is, hoezeer ik ook probeer mijn modellen uit de vaste hokjes te halen, ik kom er niet onderuit, die beelden kunnen net zo goed gebuikt worden om iemand te stigmatiseren"...". (uit NRC 21/2 '10)
.

Belangrijk lijkt me dat we ons bewust zijn van de kwetsbaarheid van de geportretteerden. En hoe enorm bewonderenswaardig het is dat ze op de foto zijn gegaan - zelfs als ze niet direct herkenbaar zijn. En dat ze toestemming hebben gegeven voor de tentoonstelling ervan.
.

De tentoonstelling is te zien t/m 27 juni '10.
.

Feb '10

1 opmerking:

buy prescription drugs online zei

Great information. This works great for me. Thanks for sharing this. to get buy medicine online from Online medicine store in USA.