A TASTE FOR SWEETNESS

Een verslaving komt zelden alleen. Veel mensen die aan alcohol verslaafd zijn, roken ook fors. Ook overgewicht komt frequent voor. Hoe ongezonde gewoontes elkaar biologisch in stand kunnen houden: 27 vrouwen die rookten en 22 die niet rookten werden onderzocht. Van de 27 rokers waren er 18 vrouwen bij wie in de familie alcoholisme voor kwam. Bij de niet-rokers waren dat er 9. Bij alle vrouwen werd gekeken naar de mate waarin ze in staat waren zoetigheid te proeven. Het ging om 2 experimenten, gericht op de rokers: in het ene experiment rookten de vrouwen gedurende de test nicotine-houdende sigaretten en in de 2e sigaretten zonder nicotine. De niet-rokers rookten in geen van beide testen. Naast de test naar zoetigheid-detectie, werd oa. ook gevraagd naar hun neiging tot 'food-craving' (mn zucht naar zoetigheid - zie ook chocoholic advise). Twee bevindingen zijn opmerkelijk. Rokers bleken een significant minder goede smaak voor zoetigheid te hebben dan niet-rokers. Dat wil zeggen dat ze meer suikers nodig hadden, voor ze het zoete ervan proefden. Het maakte verder niet uit of de vrouwen gedurende de test sigaretten met of zonder nicotine rookten. Hoe langer ze al rookten (=hoe groter het aantal 'pack-years'), hoe slechter hun smaak was. Een andere opmerkelijke bevinding was een link met alcoholisme. Toen de vrouwen met een familiaire belasting voor alcoholisme werden vergeleken met de vrouwen zonder alcoholisme in de familie (los van of ze al dan niet rookten), bleek dat de alcoholisme-belaste vrouwen meer voorliefde voor zoetigheid rapporteerden en er ook meer craving voor hadden. Zowel roken als een familiaire belasting voor alcoholisme heeft dus invloed op de smaak. Roken maakt de gevoeligheid voor zoetigheid minder, waardoor je meer suiker nodig hebt om wat te proeven. En een familiaire belasting voor alcoholisme maakt dat je van nature al meer behoefte/craving naar zoetigheid hebt. Vicieuze cirkels dus. Moeilijk te doorbreken, maar wel zeer van belang & nader onderzoek waard. (Alc Clin Exp Res ’07;31:1891-9). (Eerder bericht over overgewicht / eerder bericht over roken).

31 Okt '07

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Rustig genieten van de zon in het groen, weg van massa’s toeristen? Dat kan met ‘Eliza was here’.

Die onlinereisorganisatie is gespecialiseerd in betaalbare, kleinschalige accomodaties: authentieke landhuizen, boerderijen en finca’s.

„Waar iedereen rechts afslaat, gaat Eliza linksaf” is al enkele jaren een succesrijk motto in Nederland. ‘Eliza was here’ heeft nu ook een Belgische reissite en een kantoor in Antwerpen.

Bestemmingen: Algarve, Andalusië, Korfoe, Gran Canaria, Kefalonia, Kreta, Lefkas, Lesbos, Mallorca, Peloponnesus, Rhodos, Sardinië en Zakynthos. ‘Eliza was here’ regelt
voor u de vlucht, het verblijf en een huurwagen.

De organisatie is vernoemd naar de fictieve vakantieganger Eliza die alle accommodaties al bezocht heeft. Zij meldt persoonlijke ervaringen op de website. Ook de reacties van vakantiegangers vindt u er ongecensureerd.

Informatie
http://www.elizawashere.be

Anoniem zei

Heb zojuist een weekendje Parijs gewonnen . Ik heb de tckets en de reservatie al binnen. Als je ook wil winnen gewoon aanmelden op hun nieuwsbrief.
[url=http://www.vakantiestart.info]
vakantiestart[/url]