MONDAY-EVENING - ANXIETY-EVENING!

Vanaf 29 oktober kan elke maandagavond in het teken staan van angst. TELEAC/NOT start met een cursus 'Angst de Baas'. Iedere maandag van 16.05-16.30 uur een aflevering op NL 2. T/m 19 November komen een aantal mensen met een angststoornis voorbij: Ingrid durft niet in een lift, Frank durft in gezelschap niets te drinken. Jeannette durft al 24 jaar de straat niet op en Richard is bang om op de snelweg te rijden. Daarbij wordt een cursusboek aangeboden.
Ook op België 1 start vanaf de 29e elke maandagavond van 20.35-21.30 uur een programma over angst. Dit wordt een uitgebreide serie: t/m 31 december. Diverse vormen als vliegangst, claustrofobie, hoogtevrees, watervrees, prikfobie, vogel-, spinnen-, slangenfobie etc komen voorbij. Op de website van Viva Victoria krijg je vast een preview en extra informatie. Het ziet er interessant uit. Ik denk dat er wel indrukwekkende afleveringen tussen zullen zitten. In ieder geval: hulde aan en eerbied voor de patiënten die bereid zijn hun problematiek op televisie te vertellen en te laten zien. Overigens start TELEAC start ook met een online-cursus 'Minder Drinken? Doe-het-zelf'.

28 Okt '07

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Viva Victoria: toch weer wonderlijk interessant te zien hoe een angst iedere redelijkheid de baas kan zijn.
Ook verrassend: hoe drie proeven met drie soorten spin die jarenlang heersende angst kunnen doen vervagen. De stap tussen dode spin en vogelspin leek mij onneembaar groot (ik zou voor zo'n rood-knie-knijter in mijn keuken althans wel terugdeinzen), maar bleek dat toch voor de meerderheid niet te zijn.

MG zei

Het was een voorbeeld van hoe een vorm van psychotherapie (cognitieve gedragstherapie, ontspanningsoefeningen, exposure-oefeningen etc in dit geval) kan gaan. Het nam inderdaad thriller-achtige vormen aan. Nog een paar van dergelijke afleveringen en ik heb er persoonlijk ook weer een paar fobieën bij...

Anoniem zei

Gaandeweg de tweede aflevering begin ik toch wat argwanend te worden. Vliegangst? Een retourtje Manchester (per vliegtuig) en je bent er vanaf. Of laten ze de beslissende interventies niet zien?