RISKY BUSINESS

Drukke dienst… of gaan stappen … lees dit voor je verantwoordelijkheden op je neemt.. richting het casino gaat, of andere risky business... Na een nacht zonder slaap, en zeker na meerdere slapeloze periodes ben je niet goed meer in staat om helder te denken. Je besluitvaardigheid is niet betrouwbaar. Wat doe je? Aan de koffie. Pas op: 26 individuen deden de Iowa Gambling Test, een soort gokspel die een maat vormt voor besluitvaardigheid. Ze werden getest bij aanvang vd studie en nadat ze 51 en zelfs 75 uur wakker waren gehouden. Twaalf van hen kregen een dosis cafeïne vóór hun test. In het begin ging het prima met de proefpersonen. Ze deden overdacht en met verantwoordelijkheidsgevoel de gokspellen. Ze kozen de kaartspellen met lage risico's en namen goede beslissingen. Na het slaapgebrek werden ze steeds roekelozer: ze waren niet goed meer in staat te beoordelen welk spel een hoog of laag risico met zich mee bracht en kozen de verkeerde. In het spel zelf maakten ze fouten. Misschien zou je anders verwachten, maar het maakte niet uit of ze 51 of 75 uur wakker waren! Bovendien: koffie had geen enkel effect op hun prestaties: ze bleven even roekeloos. (Aviat Space Environ Med '07;78:957-62). Laat de 'old school docs' het maar niet horen…

26 Okt '07

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Om te beginnen complimenten voor je site; ik lees het altijd met veel genoegen!

Wat het artikel betreft dat je hier beschrijft: ik heb het zelf niet gelezen, maar uit je samenvatting maak ik op dat het een tamelijke non-bevinding is. Immers, iedereen kan bedenken dat je na 75 uur (!! echt??) slaapgebrek welke taak dan ook, slechter uitvoert. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met sufheid, en dus een verminderde aandacht. Daarmee zul je op elke taak slechter presteren, of het nu een beslistaak is, een geheugentaak, een reactietaak, etc. De bevinding lijkt me dus weinig specifiek. En dat koffie na 75 uur niet meer helpt, is ook niet erg raar. Tot slot is de 'ecological validity' van de studie nogal laag, want wie blijft er nu wel eens 75 uur wakker??

Anyway, ondanks mijn kritisch commentaar op deze bespreking, zou ik willen zeggen: ga vooral zo door met je site!!

MG zei

Hi Peter! Dankje! Leuk ook om reacties te krijgen, overigens! Dacht al toen ik deze pré-weekend berichtjes plaatste dat ze wel grappig waren, maar ook “risky business"… Je hebt gelijk, het is bij divers onderzoek (& gezond verstand) al aangetoond dat te weinig slaap je beslisvaardigheid vermindert. Op zich waren de onderzoekers er dan ook wel vanuit gegaan dat de vaardigheiden nog minder zouden worden met het nog langduriger slaapgebrek. Het koffieverhaal ligt iets genuanceerder dan ik meldde. Want het is eerder beschreven dat je, als je bij slaapgebrek koffie drinkt, geprikkelder (wakkerder), alerter en beter gehumeurd wordt. Daaraan gekoppeld vroegen de onderzoekers zich af of die verhoogde alertheid door koffie je dan ook meteen weer beslisvaardiger maakt. Dat blijkt nu niet zo te zijn. Op zich is het niet een heel spectaculair bericht. Voor de onderzoekers vormt de aanwijzing dat ‘beslisvaardigheid’ als hersenfunctie los staat van ‘geprikkeld/wakker/alerter zijn’ een aanknopingspunt voor verder onderzoek. Enfin, beschouw ze maar als weekend kattebelletjes - even relaxen, volgende week weer serious business... maak het niet te laat vanavond (je weet wat ervan komt...)Goed weekend!

Unknown zei

Het schijnt wel weer zo te zijn dat koffie drinken ervoor zorgt dat je beter kunt auto-rijden (met caffeinevrije koffiedrinkende proefpersonen als controlegroep). Maar dat heeft dus meer te maken met de alertheid dan met de beslisvaardigheid???

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.