CURRY!!
Ongeveer een kwart van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen in ons land is ondervoed. Uit de resultaten van het Zorg voor Beter Verbetertraject Eten en Drinken blijkt dat een prettige sfeer rond maaltijden een belangrijke factor is om ondervoeding te voorkomen en te verminderen.
Wat gaan we verder serveren? Raapsteeltjes of postelein met sudderlapjes? Rode kool met appeltjes? Hete bliksem, en Haagse bluf? Advocaatje met slagroom toe? Wellicht moet het roer om. Bij patiënten met de ziekte van Alzheimer hebben de moacrofagen en monocyten een verminderde capaciteit in de phagocytose (het ‘opruimen’) van amyloïd bèta. Amyloid bèta is het peptide dat de amyloïde plaques vormt, die worden gevonden in het brein van patiënten met Alzheimer. Het onderzoeksteam van Fiala (J Alzheimers Dis. 2006;10(1):1-7) heeft bij in vitro onderzoek ontdekt dat bisdemethoxycurcumin, een ingrediënt in curry, de macrofagen van patiënten met de ziekte van Alzheimer stimuleert, en zo het immuunsysteem activeert om amyloid bèta op te ruimen. Wellicht biedt Immunomodulatie van het immuunsysteem door curcuminoïden een veilige optie om amyloïdose in het brein van Alzheimerpatienten te verminderen. Kortom: Een Oosterse maaltijd op de menukaart wordt een must!
Juli '07
Geen opmerkingen:
Een reactie posten