ROZEMARIJN!

Over neuroprotectie gesproken - als je ook een liefhebber bent van een diversiteit aan kruiden in maaltijden, dan ben je vast eerder al blij geworden van mijn berichtgeving over curry. Nu kunnen we ook de meer Provençaalse en mediterrane keuken cognitief gaan verantwoorden. Carsonoïnezuur blijkt te binden aan Keap-1-cysteïne residuen. Daardoor activeert het de LKeap1/Nrf2 transcriptie pathway. Klinkt als iets te specialistische abracadabra, maar waar het om gaat: dit is een pathway die een beschermende werking op neuronen uitoefent als ze worden blootgesteld aan oxidatieve stress door vrije radicalen en toxische stoffen. Dit kan het brein bijvoorbeeld beschermen bij een (tijdelijk) zuurstoftekort, en mogelijk een rol spelen bij de ziekte van Alzheimer of Parkinson. Carsonoïnezuur is een stof welke veel voorkomt in het kruid rozemarijn. Voor het onderzoek is carsoïnezuur ook uit dit kruid ('Rosmarinus Officinalis') geëxtraheerd. Het onderzoeksteam richt zich nu op de ontwikkeling van medicatie met carsonoïnezuur als ingrediënt. (J Neurochem '07 Nov)
Voorlopig richten wij ons in dit kader dan dus op … kookboeken - maak er iets luxueus van! Zie wat gekruide opties bij:
I, II etc etc etc!
.

21 Nov '07

Geen opmerkingen: