BESCHAAFDE BABY'S

Waar moet het heen met de wereld, vraag ik me nog al eens af. Ik hoef deze zorg, hoop ik, niet verder uit te diepen. En het begint bij onszelf, 'de mens' en zijn 'beschaving'. Onderzoekers van Yale University toonden aan 12 baby's van 6 maanden en 12 baby's van 12 maanden oud een houten heuveltje waarop een klein houten figuurtje naar boven aan het klimmen was. Terwijl het aan het klimmen was, kwam er ofwel een figuurtje van boven dat hem de berg afdonderde ('hindert'), ofwel een figuurtje van onderen dat hem verder de heuvel opduwde (een 'helpertje'). Daarna mochten ze kiezen voor het helpertje of het hinderende figuurtje. Twaalf vd 12 baby's van een half jaar oud toonden vervolgens een sterke voorkeur voor het helpertje. Tien vd 12 oudere baby's kozen ook voor het helpertje. De onderzoekers hebben gekeken of het wellicht ging om de vorm of kleur van het helpertje, of de richting van beweging, maar dat bleek alle niet van belang. Ook hebben ze de helpertjes op de berg gezet samen met een ander figuurtje dat alleen toekeek, en in een tweede scenario een toekijkertje en een het hinderende figuurtje. In het eerste scenario koos 7 vd 8 onderzochte baby's weer voor het helpertje. Als ze in het 2e scenario keuze hadden tussen een toeschouwertje en een hinderend figuurtje, koos 7 vd 8 voor het toeschouwertje (Nature '07;450:557-9). Is de mens dan van nature goedaardig. Wat een enerzijds hoopvolle, maar anderzijds ook weer zeer beangstigende gedachte, als we de wereld om ons heen zo bezien. Waar gaat het (allemaal) mis? (... om te beginnen: zie NEMESIS III) Mocht je een baby onder je hoede hebben: doe je best dat goede te behouden!
.

27 Nov '07

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Baby's van zes maanden oud die kiezen voor het helpertje en niet voor het hindertje!? (terwijl ze dat zelf toch al bijna zijn); ik kan het (bijna) niet geloven...

MG zei

tja... misschien moeten we wat vervolg experimenten verzinnen... het is nogal wat om iemand van een berg af te donderen (toch...)... Misschien moeten er wat experimenten met meer nuances worden verzonnen... Plus een leeftijdsgericht niveau (op afstand zijn we op die berg hopelijk allemaal helden)~ ´verschoon je eigen luiertje´ etc.