IMMUUNREACTIES & DEPRESSIE - JELGERSMALEZING

A.s. dinsdag, 4 maart is er weer een Jelgersmalezing. Deze keer zal professor H.A. Drexhage (Erasmus MC, R'dam) praten over de relatie tussen het immuunresponssysteem en stemmingsstoornissen. Bij ratjes is aangetoond dat een geactiveerd immuunresponssysteem maakt dat tryptofaan wordt afgebroken. En tryptofaan heb je juist nodig om serotonine te maken (zie bijv 'mannen & vrouwen – toch verschillend' (I)*) – door het tekort aan serotonine worden de ratjes depressief. De aandacht richt zich nu op mensen. Er wordt gewerkt aan biomarker-testen om te detecteren bij mensen met een depressie of een verstoord immuunsysteem aan de basis ligt. En om mensen die door hun immuunsysteem kwetsbaarder zijn om een depressie te ontwikkelen op te sporen. Dit biedt openingen voor nieuwe behandelingen. In het LUMC loopt op terrein van ontstekingsreacties & depressie ook onderzoek van prof Roos vd Mast, waarover ik vaker schreef (zie bijv 'Ouder alleen & depressief').
Het zou prachtig zijn als dergelijke onderzoeken nieuwe therapeutische opties gaan bieden. Therapieën die zich richten op verschillene systemen in het lichaam. Het is nodig – we maken nog lang niet al onze patiënten 'beter'. En het sluit aan bij de
huidige discussie over de werkzaamheid van SSR’s: er valt nog veel te ontdekken. Over het onderwerp SSR's-depressie, waarover ik vorige week schreef, organiseren we op 20 maart voor het 3e jaarsonderwijs een discussiecollege.
Maar deze week eerst de Jelgersmalezing. Je bent welkom vanaf 16.15 uur in collegezaal 3, locatie K1-S, LUMC. (Plaatje: R'dam)

.

2 Mrt '08

Geen opmerkingen: