… DE HELE DAG SLAPEN …

"Oooh na het tentamen ga ik slapen en kom ik het hele weekend m’n bed niet meer uit…" ik hoor het de studenten zeggen. Maar hebben we echt meer slaap nodig, of is het een soort van stokpaardje* aan het worden? 10.810 volwassenen werden benaderd over hun duur van slapen in de nacht, hun dagbesteding, hobbies en hoeveel stress ze hadden. De helft vd mannen en vrouwen gaf aan dat ze er heel erg naar verlangden lekker langer te kunnen slapen. Dit terwijl hun slaapduur op zich OK was. En ze overdag niet slaperig of extreem moe waren. Gekeken naar hun dagactiviteiten en stress, bleek dat er een sterke correlatie was tussen de mate van stress en de behoefte aan meer slapen. Het verlangen naar meer slaap kan je dus opvatten als een synoniem voor de behoefte aan meer ontspanning en leuke dingen doen. Of een vlucht. Het staat los van vermoeidheid of slaperigheid overdag. Logisch wel hè? Toegeven aan de behoefte - overdag gaan slapen, zal dus niet bevredigend werken. Maar goed... doe wat je wilt - 't is weekend! (Sleep Med '08;9:184-7).

* - stokpaardje: dat is zo’n houten stokje met een paardenkopje erop, waar kinderen op gaan zitten en spelen dat ze op een paardje rijden. Spreekwoordelijk wordt met 'op een stokpaardje zitten' bedoeld dat iemand het over een favoriet, veel terugkerend onderwerp heeft. Dat slapen, ja daar hoor ik inderdaad mensen vaak over. Dus wel een stokpaardje.


Eerder hier over slaap: 'Het verhaal van zeealgje & zijn bioklok'. Als je die aanklikt, zie je meer links naar slaperige zaken.
.

28 Mrt '08

Geen opmerkingen: