GETROUWD / SINGLE & TENSIE

Al eerder hadden we het over gunstige aspecten die het hebben van een plezierige partner op ons cognitief functioneren kan hebben (zie '…en tenslotte… een vrouw'). Vorig jaar kwam uit onderzoek naar voren dat stellen met relatieproblemen een 34% hoger risico hebben op het ontwikkelen van een hartkwaal! (zie 'matters of the heart'). Hoe komt dat? Het zal wel met relatie-stress te maken hebben, waarvan we inmiddels weten dat we, als we er niet adequaat mee omgaan - door af en toe wat met serviesgoed te smijten dachten we(zie '... gewoon doen') - ons leven ermee bekorten. En we zo’n 2 maal zo hoog risico hebben op een vroege dood. Dit onderzoek sluit hier bij aan. 204 gehuwde personen werden vergeleken met 99 singles. Er werd gekeken naar hun psychisch welbevinden en naar in hoeverre de getrouwde personen tevreden waren over hun huwelijk. Daarnaast werd hun bloeddruk gedurende 24 uur gemeten en gecorreleerd aan het psychisch welbevinden. Er bleek gemiddeld geen verschil tussen de gemiddelde bloeddruk gedurende 24 uur tussen de gehuwden en de singles. Bij vergelijk van de huwelijken, bleek dat 24-uurs bloeddruk bij gelukkig gehuwden significant lager was dan die van de ongelukkig gehuwden en die vd singles. Er was verder geen verschil tussen happy singles en verdrietige singles zonder verder sociaal netwerk. Zowel de gehuwden als de singles hadden gedurende de nacht een daling in hun bloeddruk. In de getrouwde groep was de nachtelijke bloeddruk daling groter tov de singles. Bij vergelijk vd gehuwden, bleek dat de nachtelijke bloeddruk daling bij ontevreden gehuwden gelijk was aan die van singles. Juist die vd gelukkige stellen was lager (Ann Behav Med '08; Mrt).

De onderzoekers concluderen nav deze resultaten dat het 'm niet zit in contacten hebben op zich. Het gaat niet om 'het hebben van een partner'. Dat kan je je voorstellen, want een huwelijk met stress doet natuurlijk geen goed.

Maar het gaat dus ook niet om 'het hebben van vrienden'. Ook al zijn dat goede vrienden en voel je je er psychisch goed bij. Juist het unieke van een 1:1 relatie die goed loopt, heeft blijkbaar iets extra's met als gevolg dit gunstige lichamelijke effect. Interessant en romantisch!

Eerder over eenzaamheid: 'Ouder alleen & depressief. En 'Eenzaamheid & genen'.
.
27 Mrt '08

Geen opmerkingen: