HAPPY EASTER

Pasen is afkomstig van het Aramese woord 'Pasha'. Dit betekent 'overslaan', waarmee wordt verwezen naar het overslaan van de Joodse huizen toen de 10e plaag Egypte trof. Na deze plaag liet de Egyptische farao de Joden uit hun gevangenschap vrij, zodat ze naar het beloofde land konden trekken (Exodus). Deze herdachten deze gebeurtenis met een feest. Dit feest wordt Pesach genoemd. Later, op de vooravond van het Pesachfeest, werd Jesus door de Romeinse gouverneur, Pontius Pilatus, veroordeeld tot de dood aan het kruis. Op Goede Vrijdag wordt in de Christelijke traditie het lijden en sterven van Jezus herdacht, met Pasen zijn verrijzenis. In het Engels heet Pasen 'Easter', waarschijnlijk afkomstig van 'Eostre', de Anglo-Saksische Godin van de Lente. Ook kan het afkomstig zijn van het 'East'/'Oosten'. Er zijn vele benamingen en (religieuze en niet-religeuze) achtergronden voor het Paasfeest. Vanuit alle gezichtpunten heeft het te maken met een nieuw begin. Een nieuw begin - straks lente … vernieuwing, groei, verandering, herstel. Zon, kracht, hoop. Alles wat iemand met een depressie verloren heeft, maar het liefst zou hervinden.

Pasen, Eitjes, chocolade, crêpes bij de brunch en zon - 4 ingrediënten die
Amanda Rose noemt in een rijtje van Paas-aspecten die haar depressieve klachten kunnen verlichten.

Het is allemaal er persoonsgebonden natuurlijk. Wat de één opbeurt, versombert de ander. Wdb kan muziek ook alle emoties opwekken - waarover we het vrijdag ook al hadden (zie
'Magical Memory Tour'). En dan, over muziek & Pasen gesproken, de
Passions, geïnspireerd op de religieuze achtergrond van Pasen, door Johan Sebastiaan Bach, zou ik aan Roses ingrediënten toe willen voegen.

23 Mrt '08

1 opmerking:

Anoniem zei

Een nieuw begin - straks lente … vernieuwing, groei, verandering, herstel. Zon, kracht, hoop. Alles wat iemand met een depressie verloren heeft, maar het liefst zou hervinden.

PRACHTIG, ik was helemaal neerslachtig van het idee dat Pasen inhoudsloos voor me was en dat ik gewoon allemaal hersendelen en neurotransmitters vandaag uit mn hoofd moest leren... totdat ik deze link op BB zag. Ben weer helemaal blij dat t Pasen is.