MANNEN & VROUWEN – TOCH VERSCHILLEND (IV)

Vorig jaar hadden we het een paar keer over waar vrouwen nu bij mannen op vallen. Daarbij hadden de onderzoekers gewoon allerlei vrouwen testen laten doen. Maar ja… de ene vrouw is de andere niet, zouden we bijna over het hoofd zien… een recent onderzoek komt op basis hiervan met weer een wat nieuwe conclusie. Ze vergeleken vrouwen 107 vrouwen en 107 mannen. Ze scoorden zowel de vrouwen als de mannen op 'fysieke aantrekkelijkheid'. Dit werd gedaan door 2 'onafhankelijke' mensen. Deze scoorden elk persoon op drie 7-puntsschalen, gericht op: de aantrekkelijkheid vh gezicht, idem van het lichaam en tenslotte de overall aantrekkelijkheid. Maak me terwijl ik dit schrijf al weer boos over wat 'ze' dan exact 'minder aantrekkelijk' zullen hebben gescoord. Het is zo'n rekbaar begrip! Wil het hele stukje bijna alweer deleten. Maar goed, zal je toch even de uitslag van dit onderzoekje melden.
De onderzoekers keken naar 4 categorieën:
1. "het hebben van goede genen", wat naar voren zou komen in een
aantrekkelijk (mannelijk, sexy) uiterlijk bij de man
2. het kunnen bieden van zekerheid (... geld)
3. een aanwezige kinderwens en enig vadertalent
4. loyaal en toegewijd ('devoted') zijn.
De meeste vrouwen gaven aan dat ze uiteraard in de man van hun dromen een optimale combi van deze aspecten zochten. Maar de als 'fysiek aantrekkelijk' benoemde vrouwen, bleken alle 4 de categorieën bij een man te vereisen. 'Fysiek minder aantrekkelijke' vrouwen namen met minder van deze aspecten in een partnerkeuze genoegen. Kortom, vrouwen die als 'fysiek aantrekkelijk' worden beschouwd, blijken hogere eisen te stellen aan hun potentiële partner (EPJournal '08;6:134-146).


Opmerkelijk is dat er bij mannen geen verband bleek tussen hun 'fysieke aantrekkelijkheid' en hun wensen over een partner.

Hieruit komt mogelijk de onzekerheid en zelfkritiek die vrouwen kunnen hebben opeens naar voren.
En misschien ook de harde realiteit van onze uiterlijk-gerichte maatschappij: "When reviewing the qualities they desire in romantic partners, women gauge what they can get based on what they got". Maar klopt dat wel? Nogmaals, het gaat hier allemaal puur om de 'fysieke aantrekkelijkheid' van die dames. En dan nog wel altijd de subjectieve beoordeling vd observatoren die het scoorden. Zou het niet interessanter zijn geweest om te kijken naar hoe deze vrouwen zichzelf (qua 'aantrekkelijkheid, vooruit dan ...) ervoeren? Plus, over hun karaktertjes wordt ook niet niet gerept. Apart onderzoek. De onderzoekers geven ook nog eens de wat bescheidener vrouwen een top-tip: als ze in 1 partner een tweetal aspecten hebben gevonden, kunnen ze bij een andere man misschien de andere aspecten vinden. "Mating strategy" noemen ze dat. Nou ja zeg. Nuttige tip…

Het komt ook niet echt overeen met eerdere berichten (zie bijv 'What women want (II) - softies'). Moeten we gaan uitdiepen waar deze onderzoeken plaats gevonden hebben? Nou ja, laten we maar afspreken dat Confabula je op de hoogte houdt van noviteiten en dat we er niet teveel over na gaan denken... als we maar op onze hoede blijven...
Eerder over relaties, mannen en vrouwen: Servies gooien - gewoon doen!
Over andere verschillen tussen mannen & vrouwen: '- toch verschillend (III)', ' - toch verschillend (II)' ;
.
29 Mrt '08

Geen opmerkingen: