NEUROGENESE & SCHIZOFRENIE

Al vaker hebben we het erover gehad dat bewegen de hippocampus kan stimuleren tot neurogenese = groei van zenuwcellen. Zie ook hier: bijvoorbeeld bij depressies.

.
Patiënten met schizofrenie hebben te kampen met zogenaamde 'positieve' en 'negatieve' symptomen. Onder 'positieve symptomen', vallen bijvoorbeeld hallucinaties en wanen. Onder 'negatieve symptomen', bijvoorbeeld een afvlakking van het gevoeld, minder energie en moeilijker gestructureerd denken en zaken onthouden.
.
Dingen die er 'normaliter wel zijn maar nu niet' (in de 'min' = onder nul = 'negatief' dus als het ware). Die 'negatieve symptomen' zijn medicamenteus nauwelijks te behandelen. Mensen met schizofrenie hebben er wel meestal wel heel erg onder te lijden. Het idee is dat deze symptomen worden veroorzaakt door met name een verminderd volume vd hippocampus en verstoorde neuroplasticiteit.
.
Nu is bekend dat training de neuroplasticiteit in de hippocampus bij 'gezonde' mensen kan stimuleren. En ook bij mensen met een depressie.
.
Zestien mannen met schizofrenie (plm 35 jr) werden verdeeld in 2 groepen. De ene groep deed 3 keer/week een actieve fietstraining. De tweede ging gedurende die tijd voetballen. Acht 8 controles gingen ook fietsen. Er werden fMRI scans vh brein gemaakt, een aantal cognitieve tets onderzoeken en een PANNS score. De patiënten hadden bij aanvang vd studie een 4% kleinere hippocampus dan de controles. Na de trainingperiode bleek dat de fietsgroep een significante vergroting had van hun hippocampus vergeleken met de voetbalgroep. Ook in de trainende controle groep was het volume toegenomen. In de patiëntengroep bleek daarbij een toename vd neuronale marker N-acetylaspartate in de hippocampus te hebben.
.
De vergroting van het volume vd hippocampus bleek geassocieerd met een betere testscore voor het korte-termijn geheugen. De patiëntengroep verbeterde met 34%, de controles met 17%. Er zal nog meer onderzoek moeten worden gedaan hiernaar. Belangrijkst is dat ook het brein van mensen met schizofrenie in staat lijkt tot neurogenese.
.
Dat kan betekenen dat de graduele cognitieve achteruitgang die veel patiënten ervaren, misschien toch afgeremd kan worden. Een moeilijke opgave zal dit wel worden. Want juist de 'negatieve symptomen' maken dat het voor patiënten zo moeilijk is om in actie te komen. Er ontstaan dus vicieuze cirkels. Net als bij mensen met een depressie. Enfin – eerst zal dit onderzoek gerepliceerd moeten worden. Wordt, hopelijk snel, vervolgd (Arch Gen Psych ‘10;67:133-43).
.
Mrt '10

Geen opmerkingen: