CYTOCHROOM P450

Het cytochroom P450 enzymsysteem (= CYP of CYP450) is een verzameling van enzymen welke hun actie uitvoeren in de lever. Deze enzymen zijn betrokken bij de afbraak en metabolisatie van diverse chemische stoffen: medicijnen, drugs, maar ook sommige voedingsmiddelen. En bijvoorbeeld bepaalde hormonen. Een aantal CYP enzymen, CYP1A2, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6 en CYP3A4 zijn betrokken bij het metabolisme van medicijnen. CYP3A4 breekt zo’n 45% van alle geneesmiddelen af.
.

Belangrijk is dat deze enzymsystemen bovendien in huhn werkzaamheid kunnen worden gestimuleerd of juist geremd door andere medicijnen of stoffen.
.
Je kent wel het verhaal van grapefruitsap, wat mogelijk de werkzaamheid van hartmedicatie kan verlagen. Dit wordt soms afgedaan als een ‘urban legend’. Maar het is echt waar. Grapefruit sap remt de werking van CYP3A4. Als een patiënt medicijnen gebruikt die door CYP3A4 worden afgebroken, heeft het drinken van sap tot gevolg dat hij meer van dat medicijn in zijn bloed krijgt. Ook nicotine heeft zo’n werking. Dat zal ik een dezer dagen wel even uitleggen.
.
Maar nu – eerst in kader van het college over SSRI's wat de 3e jaars studenten vandaag hadden .. zie boven. Een uitgesproken voorbeeld van de noodzaak goed samen te werken binnen de verschillende medisch specialisamen. Belangrijke boodschap is om de interacties van verschillende medicamenten via het Cytochroom P450 systeem goed in de gaten te houden.
Op internet zijn heel veel tabellen waarin dit soort interacties schematisch worden weergegeven.
.
Voorbeelden zijn: Flockhart
Dr Nelsen ,
Drugs.com en MHC.com
www.mhc.com?Cytochromes/index.html
Mocht je nog een aanrader hebben – laat het ons weten!
.
Mrt '10

1 opmerking:

Dose Pharmacy zei

Wow, what an amazing giveaway!! Thanks so much.