CYP2D6 , SSRI’s & TAMOXIFEN

Ik probeer steeds duidelijk te maken hoe verweven het medisch specialisme psychiatrie is met andere specialismen. Neem recent in British Medical Journal. Deze = belangrijk voor psychiaters, oncologen, internisten, huisartsen…

.
Onderzoekers berichten over een prospectieve studie. Ze volgden 2430 vrouwen die wegens borstkanker Tamoxifen moesten gebruiken. Tamoxifen is een medicijn met een anti-oestrogene (=hormoon) werking. Het gaat om vormen van borstkanker die gevoelig zijn voor oestrogenen. Die groeien door oestrogenen sneller. Ook uitzaaiingen van die tumoren groeien sneller door oestrogeen. Je wilt de oestrogeen dus blokkeren. Dat kan met Tamoxifen. De 2430 vrouwen (> 65 jr), gebruikten ook allen een SSRI. Dit zowel omdat depressies veel voorkomen, door alle angstige omstandigheden bijvoorbeeld. Maar ook ter ondersteuning tegen hormonale bijwerkingen (als opvliegers) van andere medicijnen.
.
In de follow-up (ongeveer 2,5 jaar) overleed 15,4% van de vrouwen aan de gevolgen van borstkanker. Na uitsluiten van andere mogelijke confounders, bleek dat die vrouwen die als SSRI paroxetine gebruikt hadden, een significant hoger risico hadden om te overlijden in vergelijking met de vrouwen die een andere SSRI gebruikten. (Het volledige artikel uit BMJ kan je hier downloaden).
.
Why? Nu blijkt dat paroxetine CYP2D6 remt. En juist Tamoxifen wordt door CYP2D6 verwerkt tot oa endoxifen - een werkzame stof. Dat kan hebben betekend dat de vrouwen die paroxetine en tamoxifen gebruikten, een minder werkzame tamoxifen concentratie in hun bloed had.
.
Pas op - nu niet opeens geen SSRI's meer voorschrijven! Eerst pas op de plaats - en goed kijken! Want: opmerkelijk is dat fluoxetine (=ook SSRI) ook CYP2D6 remt, maar dat bij dit middel geen hoger sterftecijfer is gevonden.
Plus: voor de overige SSRI’s (die hebben weer interacties met andere CYPs) bleek eveneens geen verhoogd risico.
.
Mrt '10

1 opmerking:

buy drugs without prescription zei

Great information. This works great for me. Thanks for sharing this. to get buy medicine online from Online medicine store in USA.