DEMON - HALLUCINATIONS (II)

Confabula gaat je vaker wat vertellen uit de verzameling van bijzondere hallucinaties (zie hier in CC part I) van Dr JD Blom.
Wat dacht je van deze.
Het woord demon ken je wel. Het komt van het Griekse ‘δεμον’, wat geest of God betekent. In de psychiatrie is het in de jaren 70 geintroduceerd door de Amerikaanse psychofarmacoloog Ronald Siegel. In zijn laboratorium noteerde hij de hallucinaties van proefpersonen die hij cannabis gaf. Het ging om een hallucinatie van een zwart gaas-gordijn, met een groot menselijk oog in het midden, omgeven door kleine oogjes. En niet zomaar een eendimensionaal oog - nee, ze werden omschreven als "… alive and leering…". Vrij beangstigend dus.
.

Siegel kwam op de benaming via een gedicht van Edgar Allan Poe:
"Demon eyes, of a wild and ghastly vivacity, glared upon me in a thousand directions where none had been visible before, and gleamed with the lurid lustre of a fire that I could not force my imagination te regard as unreal".
Meer over Poe - en psychiatrie: zie hieronder.
.
Siegel zat wel behoorlijk in zijn maag met deze steeds terugkerende hallucinatie. Hij vroeg zich af hoe men op dit beeld kwam. Hij wilde het neurobiologisch verklaren, maar vreesde ook occulte achtergronden. Hij reisde zelfs naar een Mexicaanse Sjamaan die meer dan 100 jaar oud zou zijn, om hem raad te vragen. Dat is nog eens een devoted onderzoeker! Ook deze wijze Sjamaan kon helaas niet verklaren waar die ogen vandaan kwamen. Gedesullisioneerd keerde Siegel terug. Hij bleef erover filosoferen, maar vond nooit een goede verklaring.
Uiteindelijk kon hij niets anders bedenken dan dat de proefpersonen eerder een plaatje met wat symmetrisch gearrangeerde ogen moesten hebben gezien. Maar erg bevredigend is dit niet. Want niet al die vele mensen die deze hallucinatie ervoeren of nu nog wel ervaren hebben een dergelijk plaatje ooit gezien. Dit soort hallucinaties worden namelijk ook buiten Siegels laboratorium, tot op de dag van vandaag beschreven. Bij gebruik van andere psychedelische middelen. Maar ook worden ze wel waargenomen door patiënten met schizofrenie die een psychose doormaken.
.
Mocht je een eyeopener (...) in deze hebben... deel het in CC.
.
Mrt '10

Geen opmerkingen: