DIEET & DEPRESSIE

Enfin. We waren dus helemaal into de omegavetzuren (zie hier ...& psychose). En toen dachten we aan die visjes, en toen gingen we aan de soja. Dat strookte ook met eerdere gesprekken die we in CC hadden, neem ‘vis & kruid’ en ‘curry!’. Een chocolaatje mocht erbij, dat was super-de luxe-tof.
Confabula had alles onder controle. dacht zij.

.
Maar nu. Bij 1046 vrouwen (20 - 93 jr) werd tot in detail vastgelegd wat zij aten mbv de Cancer Council Victoria dietary questionnaire (een PDF voorbeeld vd CCVDQ vind je hier). Deze lijst checkt of 74 voedingsmiddelen en 6 soorten alcohol in de afgelopen 12 maanden zijn genuttigd, en hoeveel. Daarnaast werd gekeken of deze vrouwen een depressie hadden volgens de DSM-IV (bijna antiek… zie DSM V) en ze vulden een General Health Questionnaire (GHQ-12 – je kunt hem hier downloaden ) in, gericht op psychisch welbevinden. Uitkomsten werden gecorrigeerd voor leeftijd, sociaal-economische status, opleiding en overig gezond gedrag.
.
Uitkomst: een ‘traditioneel’, ‘compleet’ dieet was geassocieerd met een significant verminderd risico op zowel angst als depressie (odds ratios 0.65 resp 0.68). Denk eenvoudigweg aan veel fruit en groenten, tarwebrood, vis en goede kwaliteit vlees. Wbt dat laatste geeft men aan dat goede kwaliteit (rood) vlees een gunstige vetzuur verhouding zou hebben en rijk is is aan omega-3 vetzuren.
De vrouwen die daar tegenover een dieet van gefrituurde happen, veel verzadigde vetten, witbroodtoestanden (hoe noem je die granen nou?), suikerhoudende producten en bier nuttigden, hadden een 50% hogere kans op en depressie. Zij bleken geen hogere kans op angst te hebben. Op zich is dit alles nog wel begrijpelijk, want dit is wel wat je noemt geaccepteerd ongezond eten, al eten velen zo.
.
Maar de onderzoekers ontdekten iets nieuws. Vrouwen die maaltijden aten met veel fruit, groenten, salades, vis, tofu, bonen, noten, yoghurt en rode wijn, bleken een wat hoger risico op depressie te hebben in de groep van de jonge, hoog opgeleide vrouwen. Dit had men niet verwacht. (American Journal of Psychiatry).
.
Het onderzoekteam denkt aan een omgekeerd causale relatie. De ondrzoekers hebben als hypothese dat deze groep hoogopgeleide jonge vrouwen zich depressief voelt en zelf een poging doet tot dit te verbeteren met een gezonde levensstijl. Als je de inhoud van hun dieet onder de loep neemt, ziet dat er indrukwekken gezond uit. Maar blijkens dit onderzoek moeten ze wat Bourgondischer gaan leven. Boeiend!
En dat
chocolaatje niet vergeten, by the way.
.

Geen opmerkingen: