VIRTUAL REALITY versus PIJN
Een bijzonder bericht. Gepresenteerd op de 26e conferentie vd American Academy of Pain Medicine (AAPM). Twaalf soldaten (20-27 jr), teruggekomen uit een oorlogssituatie met ernstige brandwonden, variërend van over 4.0% tot 57.5% (heel ernstig!) van hun lichaamsoppervlak. Hen werd gevraagd te te scoren hoeveel pijn ze hadden, hoe ellendig ze zich voelden en hoevaak ze aan hun pijn dachten. Met name gedurende de dagelijkse verzorging van de pijnlijke wonden. De wonden werden vervolgens zowel op de gebruikelijke wijze verzorgd, als op een moment dat de veteranen keken naar een virtual reality programma. Hierbij hadden ze brillen op en koptelefoons. Ze zagen een wereld met een winter sneeuwlandschap: 'SnowWorld' terwijl ze luisterden naar de door door Paul Simon gecomponeerde soundtrack. Als ze ten tijde van de wondverzorging keken naar het virtual reality programma met, scoorden ze significant minder pijn. Ook voelden ze zich minder ellendig en konden ze de pijn makkelijker 'vergeten'.
Het effect was het sterkst bij die veteranen die tevoren de meeste wonden en pijn hadden.
.
Een boeiende kleine studie. Hier moet meer mee gedaan kunnen worden. Om te beginnen is interessant waar het specifiek om gaat. Waarschijnlijk spelen meerdere factoren. De verdieping in een andere wereld is misschien wel vergelijkbaar met (diepe) meditatie. Over de gunstige effecten daarvan hadden we het al vaker in CC (zie bijv ontspanning & angst / mindfullness / student & stress / mellow study studenten / studenten & mediteren / leren lief te hebben ) . Wat zal er in het brein gebeuren? Wat is eigenlijk 'pijnstilling'?
.
En zal het nog uitmaken wat de thematiek van de virtuele wereld is? Zal juist de koude setting deze brandwond patiënten extra goed doen? Of zijn andere afbeeldingen ook bruikbaar? En kunnen we dit verder dootrekken, bij pijn en ziekte? In ieder geval geeft deze studie aan dat afleiding de patiënt goed kan doen.
.
Binnenkort meer over virtual reality in de psychiatrie.
.
Uiteraard is menselijk contact prioriteit.
Dat ben jij - als je naast de patient zit en hem of haar gerust stelt.
Empathie hebt. En toont.
.
Foto: Dr Shock
.
Mrt '10
Geen opmerkingen:
Een reactie posten