TESTOSTERON (II)

Mannen drijven gewoonweg op testosteron, blijkt ook weer uit deze studie. Onderzoekers keken naar de invloed van testosteron op de prestaties (… nee niet die prestaties… het ging om winst) van mannen werkzaam in de financiële sector. Ze volgden 17 zakenmannen gedurende hun werkdagen op de beurs. Om 11.00 uur 's morgens en 16.00 uur maten ze in het speeksel vd mannen testosteron en cortisol. Op elk moment gaven de mannen aan of ze op dat moment winst of verlies hadden behaald. Opmerkelijk was dat het testosteron hoger was op de dagen dat de mannen meer winst behaalden dan gemiddeld. Testosteron is dus blijkbaar een booster om succesvol in actie te komen. Dat sluit ook wel aan bij eerder onderzoek, waaruit bleek dat het zomaar toedienen van testosteron kan leiden tot roekeloos gedrag. En bovendien dat het mensen impulsief en thrill-seekend kan maken. En zelfs kan leiden tot euforie en een meer manisch toestandsbeeld. En dat sluit natuurlijk weer aan bij het eerdere berichtje over de sombere oude mannen met een laag testosteron.
Wbt cortisol, het stresshormoon van de HPA-as, waar we het al vaker over hadden: dat stijgt dus normaliter als reactie op stressvolle omstandigheden. Ook bij de nu onderzochte mannen, steeg het cortisol als de beursmarkt een instabiel moment aannam. Een begrijpelijke, beschermende reactie van het lichaam.

Fight or Fright on the stockmarket, zogezegd. En als je verder doordenkt – succes bij een hoog testosteron ≠ depressie en een ineenstorten van de beurs bij laag testosteron en hoog cortisol = depressie? Nu raken we benieuwd naar het cortisol gehalte in het bloed van de groep sombere mannen met een laag testosteron waar we het gisteren over hadden! (Proc Natl Acad Sci USA '08 Apr 14)
.
23 Apr '08

Geen opmerkingen: