BUIKJES IN!

OK, guys, allemaal op een rij, buikjes naar voren, we gaan even meten. Dikke buikjes kunnen schattig zijn (Confabula says…) maar ze zijn ook tricky, dus het moet niet te gek worden. Denk aan meer dan 80 cm bij vrouwen en meer dan 94 bij mannen. We lezen de laatste tijd steeds over het risico van dikke buikjes op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes, metabool syndroom. Maar ook voor ons brein, en met name voor ons cognitief functioneren, brengt het een risico met zich mee. Deze maand verscheen er een review van de onderzoeken die de afgelopen jaren zijn verschenen naar de relatie tussen lichaamsvet en het ontwikkelen van dementie. Hieruit kwam naar voren dat er 10 relevante studies zijn gedaan waarin werd gekeken naar lichaamsgewicht en het ontwikkelen van dementie. Hieruit blijkt een soort U-curve te komen: zowel onder- als overgewicht verhoogt het risico op het ontwikkelen van dementie op latere leeftijd (Ob Rev '08:Mrt 6).


Daar sluit de recentste prospectieve studie mooi op aan. Van 6583 personen werd tussen 1964 en 1973 de buikomvang gemeten. Tussen 1994 en 2006, dus gemiddeld 36 jaar later, werd bij deze mensen gekeken naar hun cognitief functioneren - en wel met name of zich bij hen dementie had ontwikkeld. Uiteindelijk bleek dat bij 1049 deelnemers (15.9%) de diagnose dementie was gesteld. De groep met het meeste vet op de buik bleek een 3 maal zo hoog risico op dementie te hebben tov de personen met slanke buiken. Het hoogste risico was, begrijpelijk wel, bij de mensen die naast veel buikvet ook nog overall een te hoge BMI (Body Mass Index - dus ze waren overall te zwaar) hadden (Neurol '08 Mrt). Belangrijk is dus dat een te hoog gewicht niet goed is. Maar dat een normaal gewicht met veel buikvet, ook niet goed is. Wat wel jammer is, is dat de onderzoekers niet erbij in kaart hebben gebracht wat de voedings- en beweeggewoonten van hun cohort was. En vergeet de sociale omstandigheden, niet, ook daarnaar hebben ze helaas niet gekeken. Want dan hadden we helemaal een mooi geheel gekregen, gezien de berichten die we vorig jaar allemaal kregen over de relatie tussen trainen en diverse voedingsmiddelen op het behoud van een gezond brein!Gezien het gewicht zullen dieet en bewegen niet optimaal zijn geweest, maar toch is het interessant er details over te hebben.
Zijn dikke buikjes tgv veel makreel eten minder bezwaarlijk? Kunnen mollige curry-fanaten hun toekomst vol vertrouwen tegemoet zien? En … misschien kunnen vier handen op 1 buik compenseren voor diens omvang …?


Eerder hier bijv over traing en brein: Excercise (I) en Exercise (II)!
En bijv over voeding en cognitief behoud: '
Vitamine B & dementie', 'Blijf Pittig-Vis & Kruid', 'Rozemarijn', 'Dames - koffie!’' 'Koffie', 'Viscurry' en 'Curry!'
.

10 Apr '08

Geen opmerkingen: