"... a LADY BLADIBLA..."

Bij een multidisciplinair overleg luchtte Confabula ooit haar hart: “… mannen blijven me verrassen…”. Dit gekoppeld aan ‘mannen & vrouwen... toch verschillend’. De uitspraak stuitte op mannelijk hoongelach en een duiding naar haar huwelijkse staat.

Vrouwen… blijken minder verrassend dan je denkt. Althans, als je de wereldwijde opvattingen over hen bekijkt. Ondanks culturele verschillen zijn we transglobally frappant vergelijkbaar... Blijkt uit onderzoek van Professor Mineke Schipper. Ze heeft heeft meer dan 15.000 spreekwoorden en gezegden uit meer dan 240 talen en uit meer dan 150 landen van door alle eeuwen heen verzameld. Confabula zou graag willen weten hoe ze dat heeft gedaan! Veel reizen en vooral veel mensen spreken - Wat interessant!
Het gaat dus om allemaal uitspraken waarin ideeën over vrouwen tot uitdrukking komen. Over het lichaam van de vrouw, haar uiterlijk, de levensfasen van kind tot grootmoeder. Over liefde, seks en ... koken. De spreekwoordencollectie geeft een kijkje op het denken over vrouwen en hun status in allerlei culturen.
.
Afgelopen week lanceerde de Universiteit Leiden een site waarop de collectie staat:
Women in proverbs. Je kunt er zoeken op talen en landen, maar ook op trefwoorden. Het is niet allemaal “.. een vrouw bla bla..”.
Het is een diversiteit - varierend van ‘A life without love is like a year without summer’ - tot ‘Sauce makes the couscous, love makes the marriage’. Maar uiteraard draait het vooral om de vrouw. 'A woman's willpower will even pierce a rock'.
.
En, ladies: 'Women's violent shaking of the hips kills men'.
.
Confabula says: (Leidse) Ladies power!
.
Eerder hier bijv:
Een luisterend oor en Samen klagen ('The power of a woman is lots of words'..)
Mei '10

Geen opmerkingen: