KANDISKY ETC ETC ETC in HGM

We hadden het recent over de grote overzichtstentoonstelling van de kunstgroep Der Blaue Reiter in het Haags Gemeente Museum. Hij is verlengd t/m 13 juni. Gaan. en tip: ga vroeg.

.
Eén van de hoogtepunten daar is een aantal grote werken van Kandinsky.
Over Kandinsky hadden we het eerder. Interessant is dat bij hem sprake zou zijn geweest van ‘synesthesie’. Kandinsky benoemde dat als hij muziek hoorde, er naast de klank, in zijn hoofd ook beelden van vormen en kleuren opkwamen. Dat noem je 'synesthesie'. Kijk maar eerder naar het verhaal hier in CC. Dit is een neurologisch beeld waarbij stimulatie van een reële prikkel vervormd, als een andere zintuiglijke waarneming, wordt waargenomen. Dus op zo’n wijze dat de waarneming niet direct met de prikkel zelf te maken heeft. De beelden die Kandinsky ‘zag’ obv wat hij hoorde, vatte hij op zijn doeken. Dit leidde uiteindelijk tot wat algemeen beschouwd wordt als het eerste abstracte schilderij ter wereld.
.
Bij de tentoonstelling zelf kwam het fenomeen synethesie niet naar voren. Daar werd wel gezegd dat “...Kandinsky zich ervan bewust werd dat een schilderij niet persé iets hoeft voor te stellen, niet persé een werkelijkheid hoeft te verbeelden om een emotie uit te drukken.” - “Bovendien wilde hij directe ervaring - emotie, die typerend is voor muziek, in schilderkunst realiseren. Mondriaan wordt beschouwd als de grondlegger vd analytische of geometrische abstractie. Kandinsky vd lyrischeabstractie of abstract expresionisme...”
.
Er zijn ook werken van andere bekende schilders, als Franz Marc en Gabriele Münter. Confabula voelde zich aangetrokken tot de werken van Alexej von Jawlensky. Portretten van mensen, priemende blikken, alleen de noodzakelijke lijnen in stevige kleuren.
.
Er zijn nu nog een aantal tentoonstellingen in het HGM. Onderandere van tupperware plastic, grappige herinneringe als je die ziet. En een grote expositie over Haute Couture. Met een scala aan designers kleding, van een eeuw geleden tot recent. In soms kunstzinnige opstellingen. Bijzonder als je bedenkt dat vele stukken echt door iemand gedragen zijn. Confabula had graag de persoonlijke verhalen achter de jurk willen weten! Wie droeg het en bij welke gelegenheid? Hoe voelde ze zich? Het zijn meerderheid feestjurken - er moeten mooie verhalen aan kleven. Nu konden we slechts fantaseren - wat ook leuk is.
.
Opmerkelijk vond Confabula de leegte die zij aantrof in de ruimte waar de glaskunst staat. Wat een prachtig spectakel. Het betreft een grote verzameling van abstract-geometrisch optische glaskunst. De werken zijn afkomstig uit voormalig Tsjecho-Slowakije. Ze zijn gemaakt van 'optisch glas' - dat bekend staat om zijn optische kwaliteiten. Ze staan vrij, in een ruimte met prachtig (dag) licht. Je kunt er - voordeel nu er niemand was ook - vrij omheen lopen en lang bij blijven staan. Het zijn minimalistische, kleurrijke objecten. Door de werking van licht en de verandering van gezichtspunt levert één object vele verschillende verschijningsvormen op! Dat is prachtig. Ze spelen met licht, kleur en vorm. Ze weerspiegelen en vervormen. Elk object herbergt verrassingen! De tentoonstelling is een eerbetoon aan de in 2009 overleden Sam Jonker (1930) die samen met Valentine Zaremba in dertig jaar een grote collectie Tsjechisch glas opbouwde. Hun verzameling telt ruim 100 objecten. De Stichting Modern Glas heeft deze unieke collectie in langdurig bruikleen van het HGM gegegeven.
.
Het Haags Gemeentemuseum is zowiezo 1 van C's favorites. De architectuur van het gebouw alleen al - je kunt er uren naar kijken. De vaste collectie is ook prachtig. En nu werd het nog versterkt doordat er bijna niemand was. Een bizar contrast met de rij die zich op een gegevEN moment voor Der Blaue Reiter had verzameld. Maar toen was Confabula reeds gevlogen!
.
.
Juni '10

Geen opmerkingen: