MARATHON MOTIVATIE?

Confabula doet er niet aan. Zoveel was nu wel duidelijk. Maar zij kent collegae die maar al te graag een marathonnetje pakken. Dat vindt zij indrukwekkend. Maar waarom willen ze dat? Uiteraard - rennen is gezond. Beweging houdt de cognitie scherp en de stemming goed. Dat las je hier eerder in CC.
.
Maar.. de marathon? Voor de cognitie? Of .. zijn er ook andere motivaties om te rennen...?
Open deur - Uiteraard.
Daarover nu een grappig berichtje vd
Temple University, Philadelphia, USA; gebracht op de afgelopen conferentie van de British Psychological Society. Negenhonderdzes mensen die voor het eerst de marathon gingen lopen, vulden een vragenlijst in. De groep bestond uit 507 vrouwen en 399 mannen, tussen de 18 en 73 jaar. Gevraagd werd naar hun motivatie om deze marathon te lopen, plannen om er meer te gaan lopen en wie ze gemotiveerd had ertoe.
De meest genoemde redenen om te gaan rennen, waren het bereiken van een persoonlijk doel ( zoals ‘de race binnen een bepaalde tijd lopen’), het krijgen van meer zelfvertrouwen (‘me trots op mezelf voelen’), en ook gezondheidsredenen (‘om mijn conditie te verbeteren’).
.

Mannen noemden significant vaker het bereiken van zo’n persoonlijk doel. Maar ook noemden zij het wedstrijdelement: “.. zien hoe hoog ik kan eindigen..”
.
Vrouwen echter - gaven significant vaker een andere motivatie. Psychisch welbevinden (als ‘mijn stemming verbeteren’) of, hoe fraai: levensfilosofieën als 'to feel at peace with the world', - jawel, zo zijn wij! Ook het gunstige effect van rennen op hun gewicht was een sterk argument - ja, zo zijn wij ook.
.
De meerderheid vd renners was, hoewel uitgeput, na de finish wel degelijk gemotiveerd tot een 2e marathon in de toekomst. Met als argumenten het verbeteren vd finishtijd (83%), het combineren vd marathon met een weekendje-weg (74%) en om te verbeteren bij trainen ervoor (63%). Nu, dat zijn vrij logische redenen – zou geen andere kunnen verzinnen. Wat is jouw motivatie?
.
Ook rust is OK hoor. Mits deze gefocussed is. Nee - niet nu snel plannen maken om straks lekker als een couch potato computerspelletjes te gaan liggen spelen op de bank! Zie Bang goes the theory hier in CC!
Je kunt best in rust goede zaken doen - met wetenschappelijke bewijzen. Wacht maar rustig af en kom langs in CC - zie bijv hier meditatie. Binnenkort meer.
Ook over
mannen & vrouwen bijv hier.
.
Mei '10

Geen opmerkingen: