NAAKT VAN FREUDS KLEINKIND

Deze week heb ik weer een poging gedaan een (naakt) model na te tekenen. Dat is eigenlijk een heel bijzondere situatie. Het confronteert je met een ander op kwetsbare wijze, zijn lichaam, wie 'daaronder / in zit' (als je begrijpt wat ik bedoel) en … jezelf. Des te interessanter om te zien hoe anderen (laat staan echte kunstenaars) hun modellen afbeelden.

"I paint people …not because of what they are like, not exactly in spite of what they are like, but how they happen to be." (LF)

Vanaf afgelopen week t/m 8 juni is er een tentoonstelling van het werk van de Duits/Britse schilder Lucian Freud (1922). Wellicht staat het Haags Gemeente Museum nog op je lijstje, om de Picasso tentoonstelling, waarover ik eerder schreef, te bezoeken. Dat kan nog t/m 30 maart. Of je nu al wel of niet bent geweest, er is weer een goede reden om te gaan. Ongetwijfeld ben je wel eens met één van Freuds indringende schilderijen van niets verhullende portretten en naakten geconfronteerd. Het Gemeente Museum verwoordt het mooi: 'Met zijn scherpe, persoonlijke blik legt Freud (1922) de verborgen gevoelens en gedachten bloot van degene die voor hem zit. Het gaat hem niet om oppervlakkige schoonheid of gelijkenis, maar juist om het eigenlijke wezen, om wat zich onder die oppervlakte afspeelt. Dit resulteert in indrukwekkende en zeer persoonlijke portretten van kwetsbare individuen'. Wat je ziet zijn veelal grote schilderijen. De mensen zijn soms wat ruw, bijna grotesk weergeven, zonder dat het oneerbiedig is. Zo indringend in hun naaktheid, dat het soms bijna pijnlijk is.
Er zitten raakvlakken met psychologie & psychiatrie. Bij Freud voel je dat ook. Het zet je aan het denken over mensen. Het zou best kunnen dat Lucian in zijn scherpe, indringende kijk op mensen is beïnvloed door zijn grootvader. Dat is namelijk
psychiater Sigmund Freud, grondlegger van de psychoanalyse. Sigmund had 6 kinderen. Zijn jongste dochter, Anna, heeft eveneens een belangrijke bijdrage geleverd aan psychoanalytische theorieën. Lucian’s vader was een van Sigmunds zonen. Wat zou Sigmund van Lucians werk gevonden hebben?
Dit is de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van deze eigenzinnige kunstenaar.
Hier kan je een introductiefilmpje over zijn werken zien.

Eerder over nu nog lopende tentoonstelling in HGM: 'Picasso'.

28 Feb '08

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Google eens 'Paula Rego' (of ken je haar al?), zij heeft een soort 'rauwheid' die mij aan LF doet denken.

Anoniem zei

Paula Rego = Over Primair Procesdenken (zie 29 Feb) gesproken! Ik kom hier zsm op terug!