AANTREKKINGSKRACHT

Weekend. Mocht je nog gaan stappen, dan bij deze nuttige info. Ook als je een dineetje hebt, bij deze voer voor discussie!! Aantrekkingskracht … sommige mensen trekken je aandacht en soms kan je je ogen niet meer van ze af houden. Heteroseksuele mannen en vrouwen kregen op een computerscherm foto’s te zien van mannen en vrouwen met een 'zeer aantrekkelijk' uiterlijk en mannen en vrouwen met een 'gemiddeld' uiterlijk. Als een foto ergens in een hoek van het beeldscherm zichtbaar werd, werd aan de proefpersonen gevraagd om de aandacht van de foto af te wenden en de aandacht te richten op iets anders wat op een andere plek op het scherm zichtbaar was. Er werd gemeten hoe snel ze naar een foto keken en hoe lang het duurde voor ze hun ogen van de foto af wendden.
"Uiterlijk is niet belangrijk" ? Vrijwel alle proefpersonen fixeerden zich binnen een halve seconde op een foto van iemand met een 'zeer aantrekkelijk' uiterlijk. Singles keken daarbij het snelst naar een aantrekkelijke foto van iemand van de tegenovergestelde sekse - mogelijke partners!
Getrouwde proefpersonen bleken sneller te focussen op foto’s van aantrekkelijke mensen van dezelfde sekse - mogelijke rivalen! "
In een relatie zijn mannen onzeker dat ze niet lief of grappig genoeg zijn; in tegenstelling tot vrouwen maken ze zich niet druk over hun uiterlijk" ?? Zeker mannen die aan hadden gegeven jaloers van aard te zijn bleken hun ogen niet af te kunnen houden van foto’s van mannen met een 'zeer aantrekkelijk' uiterlijk. "Mannen gaan voor het uiterlijk en vrouwen voor het innerlijk" ? Desillusie: zowel mannen als vrouwen keken sneller naar de foto’s van mensen met een 'zeer aantrekkelijk' uiterlijk van de tegenovergestelde sekse. En beide groepen waren trager in het afwenden van de aandacht van deze foto’s vergeleken met foto’s van mensen met een 'gemiddeld' uiterlijk. Eigenlijk wel triest... (Maner et al. J Pers Soc Psych ’07;93:389-401).

22 Sept '07

1 opmerking:

Anoniem zei

Kennelijk zijn we toch minder ver van onze verre voorouders geevolueerd dan we graag denken. (ik keek inderdaad ook iets langer naar uw foto op Psy.nl ;-))
Triest? Ja, maar door er teveel over in te zitten organiseren we misschien juist een conflict tussen de verschillende kanten van ons mens zijn...