NEUROGENESE ZICHTBAAR

Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar neurogenese. Vroeger werd gedacht dat bij mensen beschadigingen van zenuwen en mn in het brein, niet meer konden herstellen. De afgelopen 30 jaar kwamen er toenemend aanwijzingen dat zenuwcellen in het brein ook op volwassen leeftijd nog kunnen ontstaan, herstellen, groeien en ontwikkelen. Met name wordt de aandacht bij onderzoek gericht op neurale stamcellen en progenitorcellen. Zij vormen waarschijnlijk de basis voor de neurogenese. Amerikaanse onderzoekers melden nu de ontdekking van een nieuwe marker om deze cellen zichtbaar te maken. Op zich waren er wel methodes hiervoor, maar dit is de eerste methode die het mogelijk maakt de cellen te observeren bij mensen en in vivo (dwz in het levende lichaam). Door het brein te scannen mbv magnetic resonance spectroscopy (MRS), kan de biomarker waarschijnlijk plekken waar neurogenese in het brein plaats vindt, aantonen en kan je het beloop volgen. De onderzoekers hebben nu neurogenese in beeld gebracht in de hippocampus van mensen tussen de 8 en 35 jaar. Hierbij zagen ze meer neurogenese bij de jongeren (een brein in ontwikkeling dus) dan bij de ouderen. Je las hier al eerder dat bijvoorbeeld wordt verondersteld dat neurogenese in de hippocampus kan worden bevorderd door hardlopen. Dit is bij ratjes aangetoond. Deze methode zou het mogelijk maken dit bij mensen in vivo te onderzoeken.
Een belangrijke vondst, die mogelijk ingezet kan gaan worden bij het volgen van patiënten met bijv. een hersentumor of herseninfarct. Maar ook is het belangrijk voor onderzoek naar diverse
neurodegeneratieve ziekten als de ziekte van Alzheimer, Parkinson en Multiple Sclerosis. Bij deze ziektebeelden wordt heel veel onderzoek gedaan naar mogelijkheden om zenuwcelafbraak te stoppen danwel te vertragen, en naar mogelijkheden voor herstel. Maar ook naar andere psychiatrische ziektebeelden. Eerder las je wellicht hier over veranderingen in het brein bij patiënten met schizofrenie. Met deze methode zou dergelijk onderzoek interessant vervolg kunnen krijgen (Science '07;318:980-5).
.
8 Dec '07

2 opmerkingen:

Anoniem zei

het herstel bij depressie vindt plaats in de hippocampus. nieuwe
cel vezels ontwikkelen zich in de tijd. daarom is de tijd bij een depressie belangrijker dan praten. met praten ontstaan geen nieuwe cel vezels. dit kan via mri gemeten worden.

MG zei

Het een sluit het ander niet uit! Praten, bewegen, een beetje onder de mensen blijven etc = training. En indaad, de groei waar je voor 'traint' kost tijd.