GROEIFACTOREN & DEPRESSIE -- MOVE IT!

Over de positieve effecten van hardlopen schreef ik eerder. Training heeft een positief effect op het herstel uit een depressie. Recent heeft collega Dr Shock ons hierover weer ge-updated. Bij ratjes is aangetoond dat training een stimulerend effect heeft op de neurogenese in de hippocampus. Zoals je gisteren in Club Confabula hebt kunnen lezen, is dit bij mensen nog niet in vivo zichtbaar gemaakt, maar zou het kunnen dat dit heel binnenkort wel gaat lukken. Wat bij de ratjes die hippocampus neuronen stimuleert, was onbekend.
Hieraan gekoppeld kunnen 2 experimenten van de
Yale University onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe medicijnen tegen depressies weer een andere richting geven. Onderzoekers gaven een groep muisjes de mogelijkheid in hun hokje te rennen op een looprad, terwijl een tweede groep geen mogelijkheid om te sporten kreeg. Bij de muisjes met een looprad bleek er sprake van een verhoogde expressie van een aantal genen in de hippocampus. Een van deze genen was het gen dat codeert voor 'Nerve Growth Factor'. De naam zegt het al: een stofje dat de neurogenese (groei van zenuwen - een groeifactor dus) stimuleert. De onderzoekers hebben vervolgens zowel muisjes als ratjes een synthetische vorm van Nerve Growth Factor toegediend. Bij beide verminderde de toediening van deze stof gedrag dat geassocieerd wordt met een depressie (Nat Med '07;13:1476-82). We krijgen frequent onderzoeksresultaten aangaande stofjes die toe- danwel afnemen bij psychiatrische stoornissen. Hieruit zullen vast op termijn nieuwe medicamenteuze opties voortkomen. In dit onderzoek gaat het mn om de associatie tussen Nerve Growth factor en beweging.

Het relatief eenvoudige advies: blijf in ieder geval in BEWEGING!
.
9 Dec '07

2 opmerkingen:

Dr. Shock zei

Ik las dat het stofje ook door ECT, electroshock vrij komt.
Groeten Dr Shock

Daedalus zei

Mooi en interessant, al dat onderzoek naar goede dweilen. Maar vergeten we niet dat de kraan dicht draaien soms ook helpt?