BLIJF PITTIG: VIS & KRUID ETC ETC

Voornemens om je brein ook in 2008 optimaal in conditie te houden. We gaan eens even wat goede voornemens maken! 2007 bracht een mooie basis: veel nieuws over neurodegeneratieve ziekten als de ziekte van Alzheimer). Zo berichtte ik je bijvoorbeeld over het stofje kalarine (zie 'kalarine'). En over nieuwe mogelijkheden om zenuwgroei in beeld te brengen (zie 'neurogenese zichtbaar'). Ook over onderzoeken naar de mogelijk gunstige invloed van voedingsmiddelen op de cognitie. Over olie en met name visolie is het laatste woord nog niet gesproken. In juli een resultaat uit de grote FINE-studie, over het gunstige effect van visolie op cognitieve achteruitgang. Hoe dit gunstige effect ontstaat was onduidelijk. Het gladjes geolied houden van de diverse lichamelijke mechanieken met olie klinkt geinig maar daar leggen wij nieuwsgierigen ons natuurlijk niet bij neer! Bij patiënten met de ziekte van Alzheimer worden in het brein zogenaamde amyloïde plaques gevonden, een soort plakkaten van eiwit. Deze plakkaten ontstaan door het neerslaan van een eiwit: amyloïd-β. Gebleken is dat bepaalde cellen in het lichaam (macrofagen en monocyten) bij patiënten met de ziekte van Alzheimer een verminderde capaciteit hebben om amyloïd-β op te ruimen. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de ontstaanswijze van deze plaques en uiteraard hoe deze te voorkomen. Eerder kon je hier (zie 'Curry!') lezen dat de stof bisdemethoxycurcumin, een ingrediënt in curry, de macrofagen van patiënten met de ziekte van Alzheimer stimuleert amyloïd-β op te ruimen.

Daarbij voegt zich nu weer een onderzoek naar visolie. Een stof die het lichaam van nature aanmaakt, LR11, blijkt te helpen bij de afbraak van amyloïd-β. Een belangrijke stof dus. Nu blijkt dat een bestanddeel van visolie (het omega-3-vetzuur docosahexaeenzuur (DHA)) de aanmaak van LR11 in het lichaam stimuleert. Dit kan het ontstaan van de amyloïde plaques in het brein voorkomen (J Neurosci ’07;27:14299-307).
Overigens is dit 1 focus bij het onderzoek naar neurodegeneratieve ziekten als Alzheimer. Een paar weken geleden berichtte ik bijvoorbeeld over onderzoek naar Carsonoïnezuur, een stof die een pathway blijkt te stimuleren die een beschermende werking op zenuwcellen neuronen uitoefent op het moment dat ze aan stress worden blootsgesteld. Een kruid waarin carsonoïnezuur zit is
rozemarijn.
Vis, rozemarijn, viscurry, wat koffie (zie 'Dames - koffie!' en 'koffie!'). En - sowieso een goed voornemen: niet roken (zie 'no smoking!'). Blijf geordend (zie 'zelfdiscipline – ook goed voorlater'). Allemaal best haalbare voornemens toch? Oh ja, en voor de heren: een vrouw ('en tenslotte…een vrouw')' - (nou ja, dat is een voornemen dat je niet 1,2,3 geregeld hebt [als je er nog geen hebt]). Optie: ga internetdaten (zie 'Cyberdating')... Later meer over beweging (Zie bijv 'Move it!'. Er zal dit jaar nog wel meer volgen.
.
2 Jan '08

2 opmerkingen:

Dr. Shock zei

Ik hou het op rode wijn, donkere chocolade en computer games. Dr Shock

buy drugs without prescription zei


Thank you for your guidance and support.Thank you for providing such a valuable information.to get buy medicine online from Online medicine store in USA.