STUDENT, DEPRESSIE & ... CYBERSPACE?

Vandaag was de workshop ‘De student - geen nummer maar mens’.
.
Een passend verhaal in het licht van de workshop vandaag. Studenten dus. We hebben het hier wel eens over depressieve coassistenten/studenten gehad. Je hoopt dat ze zelf hun depressie onderkennen en hulp zoeken. Aan de andere kant - welke student kampt niet eens met een ‘dip’? Een depressieve student kan zichzelf een ‘dip’ toeschrijven en zich verwijten dat hij er niet uitklimt.
.
Kunnen we de depressive student onderscheppen op zijn eigen terrein? Via cyberspace? Daarover een onderzoekpresentatie op het grote
APA congres in New Orleans. Dat congres heeft weer diverse interessante nieuwsitems opgeleverd. Uiteraard veel dicussie over de DSM-V, waarover we het hier al vaker hadden. Dat is nog een mere à boire.
.
Enfin – studenten. Op 4 universiteiten werd in totaal met 631 studenten per e-mail contact gekregen. Ze vulden online vragenlijsten in. Waaronder de the PHQ-9. Je kunt de PHQ-9 hier dowloaden. Een score van boven de 10 is een indicatie dat er een ernstige depressive kan spelen. De onderzoekers vonden dat de prevalentie van depressie onder de studenten 14,5% was. In de algehele bevolking is de prevalentie ongeveer 10%. In de groep die de diagnose depressie had, gaf 21,7% aan eerder een depressive gehad te hebben. Slechts 9,4% werd behandeld voor de depressie: 30% gebruikte antidepressiva, 40% had psychotherapie en 30% een combi van deze twee.
.

Aan de 82 studenten die online gediagnosticeerd waren met een depressie, stuurden de onderzoekers een standaard mail met links naar informatie over depressies en ze verwezen ze naar de plek op de universiteit waar ze zich konden melden als ze hulp wilden. Acht weken later keken hoe het met de studenten ging. Slechts de helft reageerde nog op deze mail met vragen. Van deze groep gaven er 7 aan dat ze de internet-inforatie waren gaan bekijken. Slechts 1 was op de universiteit hulp gaan zoeken.
.
De minimale respons verbaast de
onderzoekers. Citaat: “...This generation is very apt at using technology, so it's easy for them to respond to e-mail ...But seeking treatment is complicated. Do they feel a stigma? Do they know where to go? And of course, payment is another issue...". (APA '10; Abstr Nr1-42. )
.
Wat vind jij hiervan? Confabula wordt wat onrustig... Stigma?! Hoe moet het voelen als je een depressie hebt en je krijgt een neutrale standard-mail met tips retour? Even werd zij boos (zoals wel vaker...).
Individualiteit! Persoonlijk contact!
.
Confabula denkt dat het screenen middels een standard-mailing een goede basis was. Maar op het moment dat mensen het moeilijk hebben, reageer je niet met een standaardadvies mail. Dan is persoonlijk contact op zijn plaats. En dat kan als 1e stap prima via een persoonlijke mail.
.
Persoonlijk contact is menselijk. En niets menselijks is de student vreemd.
.
Eerder hier in CC:
Stud
enten en struggling stigma
College students & mental illness
Mellow study
Student, bewegen en suicidaliteit
Student & stress
Studenten in Brazil
.
Juni '10

Geen opmerkingen: