HALLUCINATIES NA VISUSVERLIES

Het syndroom van Charles Bonnet (CBS) kan voorkomen bij patiënten met gezichts (=visus/visueel) verlies. Ondanks de blindheid, hebben ze toch levendige visuele hallucinaties. Deze hallucinaties zijn vaak volledige weergaven van de werkelijkheid! Zoals bussen die door de huiskamer rijden, iemand die opeens op de bank zit. Boeiende voorbeelden verteld op een een congres: een patiënt die ramen in de muren van zijn huis ‘zag’, waardoor hij naar buiten kon kijken. Een patiënt die elke avond een grote spin zag, die hij probeerde dood te meppen. Wat steeds niet lukte, tot hij erachter kwam dat de spin er ‘niet echt was’.
.
CBS is genoemd naar de Zwitserse natuurkundige en filosoof Charles Bonnet (1720-1792).
.
Zijn opa had namelijk dergelijke hallucinaties. Bonnet’s opa had staar. Hij werd eraan geopereerd (Confabula wist niet dat dat toen al gebeurde!). Echter na de operaties ging zijn visus steeds meer achteruit. Hierna had hij levendige hallucinaties van bijv baksteenpatronen, allerlei partikels (“atomen”- hopelijk
niet ook nog eens pluche partikels) die rondzweefden, maar ook meubels, bladerpatronen op de muren, mensen, vogels, wagens en gebouwen. Bonnet’s opa gaf aan dat hij duidelijk doorhad dat deze beelden voortkwamen ‘uit zijn eigen brein’. Hij was erdoor geintrigreerd en geamuseerd. Dat is bewonderenswaardig! Bonnet kreeg zelf op oudere leeftijd ook visusverlies. Ook hij leed aan CBS hallucinaties.
.
De hallucinaties zijn niet geassocieerd met de ernst van het visusverlies. Waarschijnlijk komt het door een verhoogde prikkelbaarheid vd visuele hersenschors. Bij
fMRI onderzoek is gezien dat patiënten met CBS afgenomen activiteit vd visuele cortex hebben, met toegenomen activeit in gebieden die eraan geassocieerd zijn. De hypothese is dat het gebrek aan 'gezonde input' via de ogen naar de visuele cortex, resulteert in in het spontaan ‘vrijkomen’ van herinderde beelden in de geasscocieerde gebieden.
Dat klinkt plausibel.
.
Op afgelopen congres van
Am Ac of Ophth & Pan-American Ass of Ophth, werd een studie over CBS gepresenteerd.
699 patiënten die werden verwezen naar de oogkliniek werden nader onderzocht. Het ging om patiënten met oogafwijkingen door allerelei oorzaken, variërend van macula degeneratie tot neuropathie van de oogzenuw. Van de groep bleek 25% te kampen te hebben met CBS hallucinaties. 64 patiënten had een oogaandoening door een neurologische ziekte. Van hen had ook 25% CBS hallucinaties.
.
Er is nog geen behandeling voor CBS. Soms verminderen de symptomen vanzelf. Ook kan activiteit, fel licht en muziek afleiden. Kan me voorstelen dat je dan mogelijk andere hersengebieden prikkelt, die het ontregelde visuele circuit overvleugelen? Zowieso blijkt dat in rust de hallucinaties verergeren.
.
Tragisch is dat uit deze studie bleek dat de meeste patiënten niet uit zichzelf aan de arts over hun hallucinaties verteld hadden. Ze schaamden zich en dachten dat "ze als 'psychiatrisch gestoord' bestempeld zouden worden". Dit maakte zelfs dat ze het niet aan familie/naasten hadden verteld!

.
Van belang dus je van deze kwetsbaarheid bewust te zijn. Hij komt meer voor dan je denkt, maar mensen schamen zich ervoor en zeggen het niet. Dan heeft de patiënt een dubbel probleem: hij lijdt eronder plus is bang voor stigmatisering. En er actief naar te vragen dus.
.
Goed zien = belangrijk! Lees een oude:
'Blijere bebrilde bejaarde'.
Meer over
hallucinaties - start hier.
Hallucinaties komen veel voor bij een delirium -
zie bijv hier, en verder.
.
Juni '10.

Geen opmerkingen: