TOP 10 DECENNIUM

We zitten in 2010.
Dus men heeft een
jubileum top 10 gemaakt. Van medische highlights in de eerste 10 jaar van dit nieuwe millennium. … die ook veel stof (hebben) doen opwaaien… en waarvan vele dat nog steeds doen.

.
Geen psychiatrie in de top 10? Nou... niet direct - maar indirect wel. Neem de 1e en 10e plaats, want over zowel genetica als fMRI’s las je hier vaak.
.
Maar ook de anti-rookwetgeving heeft in de psychiatrie op verschillende wijzen impact. Op zich hebben we het er hier vaak over gehad dat roken gerelateerd is met diverse psychiatrische aandoeningen, bijv ‘roken & dementie’. En ‘depressie & roken’. Parallel daaraan roken veel psychiatrische patiënten. Het rookverbod maakt het hen niet makkelijk.
.
Ook het elektronisch patiëntensysteem, en met name het landelijk open dossier, kan voor sommige patiënten een bron van stress met zich mee brengen. En over geheimen, maar ook HIV hebben we het hier ook gehad.
Enfin, zo zijn we toch (en als ik doorga kan ik met de overige dingen ook wel een link verzinnen), weer verweven met de top 10.
.
Hieronder een samenvatting, voor details, klik hier.
1. Steeds meer zicht op de rol van genetische afwijkingen bij zowel somatische als psychiatrische aandoeningen. Maar hierover is het laatste woord nog laaaaang niet gezegd!
2. Toenemende digitalisering van de medische wereld. Denk mn aan het elektronisch patiëntendossier. 3. Anti-rook campagnes leiden tot anti-rook wetten. Frisse restaurants en cafés – diep inademen op het werk. We waren al bijna vergeten dat dit ooit niet normaal was!
4. Het aantal sterfgevallen aan de gevolgen van hartziekten is met zo’n 40% afgenomen. Dit heeft waarschijnlijk met name te maken met snellere en adequate behandeling van mensen met een hartinfarct.
5. Stamcel onderzoek
6. Toenemend doelgerichte therapie tegen kanker.
7. Langduriger overleving bij HIV infectie door combinaties van medicatie
8. Introductie van minimaal invasieve chirurgie en tevens van robot technologie hierbij.
9. Link gevonden tussen hart en kankerrisico en hormonale therapieën.
10. Steeds meer (in) zicht in het brein door fMRI scans. Deze techniek is rond 1990 geïntroduceerd. Nu krijgen we met deze techniek steeds meer zicht op het ‘gezonde’ brein, met zowel zijn fysiologische als pathofysiologische veranderingen.
.
Mis jij iets in deze top 10?
Confabula dacht: waar staat Chocolade om maar wat te noemen..?
Deel het met ons!
.
Apr '10

Geen opmerkingen: