CHOCOHOLIC goes CROSS-SECTIONAL

Chocola. Hoe vaak is dit hier al niet gepasseerd. Vooral de hele pure graag! Om ons positief te stemmen mag ik op diverse gunstige werkingen die aan chocola worden toegekend graag een vergrootglas leggen.
In Archives of Internal Medicine staat nu het resultaat van een nieuwe cross-sectionele studie.
.
932 volwassenen, die geen van allen antidepressiva gebruikten, werden onderzocht. Ze hadden geen diabetes en waren ook niet bekend met cardiale problematiek. Gemiddeld 58 jaar en met een BMI van 28 of minder. Het betrof 70% mannen, 80& blank en 59% had de universiteit doorlopen. Onderzocht werd hoe vaak ze per maand chocola aten. En hoveel. Ook werden depressieve symptomen gemeten, met de Center for Epidemiological Studies-Depression (CES-D, een voorbeeld kan je hier downloaden) schaal. Hierbij wijst een score van meer dan 16 op een depressie.

.
Degenen met een score van 16 of meer aten significant meer chocola dan degenen die geen depressie hadden. Ze aten zo'n 8,4 porties per maand. De mensen met een score van meer dan 22 (wat duidt op waarschijnlijk een ernstige depressie) aten gemiddeld 12 keer per maand chocola. Er was geen verschil tussen mannen en vrouwen of op de overige parameters (Arch Intern Med. ‘10;170:699-703).
.
Interessant fenomeen. Het sluit aan bij onderzoek waar we het enig tijd geleden over hadden, waaruit bleek dat depressieve mensen significant meer overgewicht hebben (zie ‘Depressie & Overgewicht'). Kunnen we dit onderzoek linken aan het fenomeen dat een Bourgondische levensstijl goed is voor ons gemoet (zie ‘Dieet & Depressie’)?
.
Maar de crossectionele getallen laten ons uiteraard met vele vragen achter. Want: why? Dat beamen de onderzoekers ook. Wat was de kip en wat het ei? En als depressieve mensen meer chocola eten, is daar dan een biologische verklaring voor? Zijn er aspecten in de chocola waar iemand naar verlangt, ook of juist in tijden van depressie? Ik kan me er wel in inleven. Is het de smaak? Of specieke ingrediënten? De flavinoïden? Onlangs hadden we het over chocola en stress/angst - zie het recentste Chocola-bericht in CC: 'Chocola & Stress'? Daar ligt wel een kans, me dunkt.
.
Dat de chocola daadwerkelijk enig 'effect' op de depressieve stoornis heeft, is niet waarschijnlijk. Troostrijk kan het zijn, maar dat is nog niet 'anti-depressief'.
Zie ook het commentaar van dr Shock hieronder, wat ik toch even moet herhalen: "chocola is geen antidepressivum".
Voor echte chocolade-diepgang verwijs ik je dan ook naar Dr Shock – hij is ook hierbij de expert.
.
Ook in CC: Chocola, rich, dark, well kept secret (en verder).
Over depressie - zie 'Confabula werd even boos'.
.
Mei '10

2 opmerkingen:

Dr Shock MD PhD zei

Chocolade is helaas geen antidepressivum. Wel gaat een depressie gepaard met eetstoornissen, te weinig of teveel en soms een voorliefde voor zoet koolhydraat rijk voer. De eetstoornisen zijn waarschijnlijk een belangrijke link tussen depressie en chocolade. Interessanter is de relatie met cardiovascualire parameters en de goede effecten van chocolade op deze parameters. Echter niet teveel en alleen de donkere chocolade anders wordt je te zwaar en dat is weer niet goed voor hart en bloedvaten.
Groeten Dr shock

Confabula zei

Geen antidepressivum, helemaal gelijk - die suggestie wilde ik ook niet wekken! Zal je even hierboven citeren, om misverstanden te voorkomen!
Thanks!