MET MELATONINE IN DE ZON?
Nieuwe onderzoeksgegevens van de VU Amsterdam, waar ze kijken naar het effect van zonlicht. We hebben er al eerder over geconfabuleerd hier. Extra licht geeft dementerende ouderen een stemmings-booster. Uiteraard wordt gezocht naar het biochemische mechanisme achter deze booster. In mei bleek uit onderzoek dat een tekort aan vitamine D een rol zou kunnen spelen.
Een andere mogelijke rol zou kunnen zijn weggelegd voor melatonine (zie ook hier 'Zeealgje & zijn bioklok'). Om dit uit te zoeken zijn 189 ouderen (gem leeftijd 86 jaar; 90% vrouwen (!)) onderzocht. Zo’n 87% vd groep leed aan dementie.
De helft vd groep werd de hele dag blootgesteld aan helder licht van 1000 lux in de woonkamer. De andere helft kreeg 'normaal' licht (±300 lux). Daarbij kreeg in elke groep nog eens de helft ofwel 2,5 mg melatonine, ofwel een placebo vóór het slapen. Hierdoor ontstonden 4 studiegroepen: 49 personen kregen alleen fel licht; 46 kregen alleen melatonine; 49 kregen fel licht plus melatonine en 45 kregen geen van beide. Bright lights only (49). De groep werd gemiddeld 15 maanden gevolgd. Fel licht alleen bleek cognitieve achteruitgang met zo’n 5% te vertragen. In deze groep die alleen fel licht kreeg, bleken ook depressieve symptomen minder, was er sprake van minder functie-beperkingen en sliepen de bejaarden beter. Ouderen die alleen melatonine hadden gekregen, bleken Ook depressieve symptomen bleken sneller in slapp te vallen, langer te slapen en minder frequent wakker te worden. Nadeel bleek echter dat deze ouderen minder goed scoorden aangaande hun stemming en dat ze zich meer terugtrokken. Bij de groep die melatonine en fel licht kreeg, bleek het positieve effect op slapen eveneens aan de orde. Deze groep vertoonde echter niet de toename in sombere symptomen en terugtrekgedrag. Bovendien bleek dat deze combi-groep ook minder geagiteerd (=onrustig/bozig) gedrag vertoonde. Zowel het felle licht als de melatonine bleken geen bijwerkingen te geven. Er bleek bij de participanten die fel licht kregen zelfs sprake van een afname van klachten van duizeligheid, hoofdpijn, slapeloosheid, irritatie. En zelfs bleek er een afname van obstipatie! (JAMA '08; 299: 2642-55).
Enfin- op een zonnig terras, in aangenaam gezelschap ('Oud, alleen' en '… een vrouw' en 'Eenzaamheid & genen') met een (zowel evidence based als subjectief) goede maaltijd , is het devies. En niet rokend natuurlijk... herkauw dan maar wat druivenpitten...
Check ook de Clubconfabula WIKI pagina over stemming of over ouderen.
3 Juli '08
2 opmerkingen:
Titel vergeten?
Leuk onderzoek niet.
Groeten Dr Shock
Gelukkig is er hier nog iemand wakker & alert ... Thanks, dr Shock!
Een reactie posten