WEED

Gekoppeld aan het niet-roken verbod in de horeca, waarover we het vorige week hadden ihkv dementie, las ik dat dit betekent dat coffeeshops alleen nog joints zonder tabak zullen bieden. Dat is een beetje een ambivalente situatie.

Eerder hadden we het in Club Confabula al over het verhoogde risico dat het roken van cannabis geeft op de ontwikkeling van schizofrenie. Nu is ook het brein onder cannabisgebruik onderzocht met middels MRI scanning. Vijftien mannen die al meer dan 10 jaar meer dan 5 joints per dag rookten (gem 39 jaar), werden vergeleken met 16 mannen die dit niet deden. Met de MRI scan werd gekeken naar het volume van de amygdala en de hippocampus. Ook werd gekeken of er bij de 2 groepe sprake was van (beginnende) psychotische symptomen en werd gekeken naar het geheugen voor woorden (oa woorden uit het hoofd leren, na 20 minuten kijken of ze ze nog wisten).
De
amygdala (onderdeel van het limbisch systeem, gelegen in de temporaal kwab) speelt een belangrijke rol bij het vormen en opslaan van herinneringen aan emotionele gebeurtenissen. Vorig jaar beschreef ik dat met fMRI werd aangetoond dat de amygdala bij mensen met een spinnenfobie hyperactief werd bij het zien van plaatjes van spinnen (en wat gebeurde er na CGT? – lees het in 'spinnenfobie'). De hippocampus (van hippos = paard + kampos = zeemonster = zeepaardje, altijd weer leuk om even te melden) speelt ook een rol in geheugen – en over de hippocampus hebben we het ook vaker gehad, ihkv depressie, bewegen en neurogenese (zie bijv 'groefactoren & depressie'. 'excercise!' en 'neurogenese zichtbaar').
Cannabisgebruikers bleken in beide hersenhelften een significant verminderd volume van zowel de amygdala (6% kleiner links en 8% rechts!) als de hippocampus (zo’n 12% kleiner!) te hebben tov controles. Sommige proefpersonen bleken licht psychotische symptomen te hebben, wat gecorreleerd was met het verminderd volume van de linker hippocampus. Hoe meer cannabis gebruik, hoe meer kans op psychotische symptomen. De cannabisgebruikers bleken bovendien significant slechter woorden te kunnen onthouden. Hierbij was verder geen specifieke corelatie met 1 vd hersengebieden (Arch Gen Psychiatry '08; 65(6): 694-701). Wat bij zo’n scan nog niet kan worden gevisualiseerd is wat aangaande het volume nou eigenlijk verloren gaat. Het kunnen
zenuwcellen zijn, maar het kan ook zijn dat het gliacellen zijn. Of dat de cellen zelf alleen in volume kleiner worden en niet zozeer afsterven. Verder gaat het hier om een kleine groep van langdurig, zware gebruikers.
Er zal ongetwijfeld meer onderzoek volgen om het effect van cannabis op het brein te visualiseren. Ook het verkrijgen van zicht op het effect bij korte termijn en zelfs incidenteel gebruik zeker de moeite waard. Het zou ons wellicht ook meer inzicht kunnen gaan geven in de pathogenese van psychosen en schizofrenie, waarbij nu ook steeds meer fMRI onderzoek wordt verricht.
9 Juli '08

Geen opmerkingen: