ROKEN & DEMENTIE

Per vandaag, 1 Juli, is het rookverbod weer spectaculair verder uitgebreid. In mei hadden we het nog over. Om de critici de mond te snoeren, bespraken we toen een studie waaruit naar voren kwam dat rokers een zo’n 40% hogere kans hebben op het ontwikkelen van een depressie dan niet rokers. Dat verschil is echt fors!


En vorig jaar hadden we het er ook al over dat rokers zo’n 70% meer kans hebben op het ontwikkelen van dementie (zie 'No smoking!'). En dat alsnog stoppen wel zijn nut kan hebben, blijkt uit recent onderzoek. Er is een groep van 10.308 Londenaren (6895 mannen en 3413 vrouwen) gevolgd. De groep is tussen 1985 en 1988 verzameld, ze hadden toen een leeftijd tussen de 35 en 55 jaar. Hun cognitief functioneren werd getest. En 10 jaar na aanvang vd studie is gekeken of de participanten nog immer rookten. 5388 participanten konden na 10 jaar nogmaals op hun cognitief functioneren worden getest; en van die groep 4659 5 jaar later weer. In de groep participanten die bij start vd studie rookten, bleek dat een significant groter aantal in de loop vd studie overleden en ook dat een significant hoger aantal niet meedeed/kon doen aan de cognitieve testen. Tien jaar na aanvang van het onderzoek bleken de rokers een significant hoger risico te hebben op slecht cognitief functioneren vergeleken met niet-rokers. Participanten die tussentijds gestopt waren met roken bleken cognitief beter te functioneren dan de rokers. Ook bleken zij aanmerkelijk gezonder te leven tov rokers: meer beweging, minder alcohol, meer groente en fruit (Arch Intern Med '08;168:1165-73). Groente en fruit: antioxidanten. En zoals je weet komt bij rokers oxidatieve stress meer voor dan bij niet-rokers en bij de ziekte van Alzheimer is ook sprake van toegenomen oxidatieve stress. Anti-oxidanten in voedsel kunnen het aantal vrije radicalen verminderen. EErgisteren de druivenpitten (heerlijk..) nog! Vergeet ook vitamine B niet! En bewegen, ja dat lijkt me inmiddels duidelijk! Dat alles zal hun lichaamsomvang ook ten goede zijn gekomen (zie 'buikjes in'). De zon! (Daarover volgt deze week nog meer nieuws!) Allemaal factoren die meespelen in het verbeterde cognitief functioneren.
Kortom: het is echt beter zo - stoppen heeft zin. Wat ik wel denk is: is het menselijk om van een bepaalde leeftijd nog een gedooggrens te maken? Wat vind jij?
.
1 Juli '08

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik denk dat je mensen op een bepaalde leeftijd echt zelf moet laten uitnaken wat ze doen. In bejaardenhuizen bijvoorbeeld, om die mensen hun sigaretje nou te gaan onzeggen. Ik vind dat echt heel sneu.

Anoniem zei

Ik denk dat je mensen op een bepaalde leeftijd echt zelf moet laten uitnaken wat ze doen. In bejaardenhuizen bijvoorbeeld, om die mensen hun sigaretje nou te gaan onzeggen. Ik vind dat echt heel sneu.

Anoniem zei

sigaretten rook daar kunnen medewerkers weer gezondheidsklachten van krijgen
zo die hun taak niet goed meer kunnen uitvoeren ook sneu.

buy prescription drugs online zei

nice information.This Buy Online medicine treatment through immediately get better.