GOLF = GEZOND!

Golf – nee, je dacht het misschien, maar Confabula doet het niet. Het lijkt me een heel gedoe, dat geloop en gesla. Maar, een heleboel mensen vinden het leuk, dus er zal wel wat in zitten.
En los van het leuke – het blijkt ook gezond: 300.818 Zweedse golfers werden in kaart gebracht en gevolgd. Na 5 jaar bleken de golfers gezonder. Er waren er 1053 overleden. Significant minder dan het percentage in de gemiddelde bevolking, ook na correctie voor leeftijd, sekse en sociaal-economische status. Een 40% daling in sterftecijfer. Een 5 jaar langere levensverwachting, volgens de onderzoekers. Golfers met de laagste handicap (de besten dus) hadden het laagste sterfterisico (Scand J Med Sci Sports. '08 May 27). Ik ga ervan uit dat dat ook de actiefsten en de fitsten zijn? En bovendien het meest tevreden? (of juist streberig… nogmaals, Confabula weet hier te weinig van…). Maar goed, het totaal-plaatje is interessant. En ook dubbel. Want we hadden het al zo vaak over het voordeel van bewegen, buiten zijn in de zon en sociale contacten. Plus lekker in de modder… En dat alles heeft golf in zich verenigd. Is het het golfen op zich? Moeten we ons massaal op deze sport storten?
Voor we ons gaan inschrijven, is wel wat nader onderzoek nodig. Een controlegroep tegenover de golfers zetten is me dunkt, niet zo makkelijk. Een groep met vergelijkbare sociale en buiten-omstandigheden. Maar zonder stick en bal. Oude padvinders? Nee, die zoeken weer zo hun pad, terwijl dat van de golfers reeds uitgestippeld is. Wat voor groep zouden we kunnen nemen? En dan ook nog een groep die alleen op de bank binnen blijft zitten natuurlijk - die moet wel te vinden zijn...
Enfin, laten we voorlopig maar zeggen dat voorgaande aspecten heel belangrijk zijn voor ons welbevinden en levensverwachting. Of zal toch het echt het golfen op zich zijn wat de mens goed doet? … Of zullen de aantrekkelijke (?) caddies, de karretjes en de classy outfits (ja! - let's go shopping!) ook een rol spelen?
.

25 Juni '08

1 opmerking:

Anoniem zei

Ga je nu mee naar de sportdag?