GEUR!

Vorig jaar zomer stipte ik (met enige terughoudendheid - 't was niet bedoeld als reclame) een advertentie aan over een geurstofje wat je kon bestellen en wat je depressie zo zou doen opklaren ('grappige geuren'). Dat geuren je mood kunnen beïnvloeden, is evident, lijkt me. Dat het echt ziektebeelden kan doen genezen, is weer een heel ander verhaal natuurlijk. Maar er wordt wel onderzoek naar gedaan. Onderzoekers van Johns Hopkins University en de Hebrew University van Jerusalem beschrijven nu hoe het branden van frankincense gebieden in het brein activeert die te maken hebben met depressie en angst. Frankincense zei me niets, maar in wikipedia staat er een uitgebreid stuk over. Het blijkt een te gaan om 'Olibanum', een gomhars, dat heel lekker ruikt en afkomstig is van de wierookboom Boswellia. Het wordt al meer dan 300 jaar als wierook gebruikt in religieuze rituelen, en het wordt ook in de Bijbel in dat kader beschreven. In alternatieve geneeswijzen wordt het blijkbaar al langer gebruikt tegen depressies.
Het gaat nu om een ingrediënt in de vrucht, 'incensole acetate'. Ze testten het effect van dit geurtje op muizen. Na het ruiken van het geurtje werd een gebied met zogenaamde TRPV3 kanalen, geactiveerd. TPRV3 staat voor 'Transient Receptor Potential Cation Channel, subfamily V, member 3'. In de huid zitten ook TPRV3 kanalen. Daarin hebben ze ze een rol in het voelen van warmte. In het brein is hun rol niet duidelijk. De muisjes die de geur roken en bij wie de TRPV3 kanalen in het brein werden geactiveerd, vertoonden significant minder depressief en angstig gedrag, vergeleken met muisjes die een 'placebo’ geur' (= geen geur) hadden gekregen. En dan waren er ook nog eens muisjes die geen TRPV3 kanalen in hun brein hebben. Ook die hadden geen antidepressief of angst-dempend effect van het ruiken van de frankincense. (FASEB J. '08;5:20)

Heel interessant vind ik dit. Hoe eenvoudig is het niet om geuren aan te bieden? We moeten iets met die geuren. En we moeten iets met TRPV3 kanalen - misschien zijn ze ook op andere wijze prikkelbaar. En los van het prikkelen, want daarmee denk je al heel ver vooruit: eerst terug naar de basis: wat is nou exact de rol van die kanalen in het brein? Wat gebeurt er in het brein na activatie van TRPV3 kanalen? Wellicht geeft het weer meer zicht op een pathofysiologisch mechanisme van depressieve en angstklachten.

Tenslotte - het idee van je focussen op een geur doet natuurlijk ook heel erg denken aan mindfulness based therapy, waarbij past dat je heel bewust een handeling verricht. Of een ervaring – bijvoorbeeld een smaak, melodie of geur – op je laat inwerken. Ook dat zou dus een rol kunnen spelen.
.
19 Juni '08

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Bijzonder, zo'n geur. Bijzonder toch ook dat 'de alternatieven' de werking al langer kennen maar dat die kennis voor ons verborgen is gebleven.

Even over de vorm: als Frankincense in de Bijbel al wordt genoemd, wordt het vast al langer dan 300 jaar tijdens rituelen gebruikt. En, ik ga het toch maar eens zeggen: "...een advertentie aan over een geurstofje wat je kon bestellen en wat je depressie zo zou...", daar moet natuurlijk twee keer dat staan.

Anoniem zei

ick denkt wat je geleik hept.

Anoniem zei

ju bedoel ik.