ALZHEIMER & NSAIDs

Gezond ouder worden. Dat is een issue waar we het frequent over hebben. Soms komen er tips, sommige tips worden wetenschappelijk vervolgens weer onderuit gehaald. Zo ook het idee dat aspirine een gunstig effect tegen het ontwikkelen van Alzeheimer zou hebben. In een eerder bericht ('Alzheimer & Aspirine'), vertelde ik over een artikel in the Lancet waaruit naar voren kwam dat er bij een groep ouderen op cognitief gebied geen verschil bleek tussen wel- en niet-aspirine gebruikers. Maar dat er onder de aspirinegroep wel meer patiënten waren die bloedingen ontwikkelden. Nu een nieuwe publicatie, die weer een ander licht laat schijnen. Onderzoekers vergeleken 6 grote prospectieve studies waarin werd gekeken naar het effect van nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) (zoals aspirine) op de ontwikkeling van cognitieve achteruitgang. Ze richtten zich hierbij met name op het verschil tussen NSAIDs die een verlagend effect hebben op Amyloïd-beta42 (Abeta42) en die NSAIDs die dat niet hebben. Abeta42 is een voorloper van de bekende amyloïde plaques (zie 'Blijf pittig…'). Van ibruprofen is bekend dat ze de vorming van amyloïd-beta42 verlaagt. Andere veel gebruikte NSAIDs als naproxen en aspirine hebben dit specifieke effect niet. Met die 6 studies bijeen hadden de onderzoekers een groep van 13.499 aanvankelijk dementie-vrije ouderen, waarvan er in de loop van de studies in totaal 820 Alzheimer ontwikkelden. De personen die NSAIDs gebruikten (30%), bleken een lager risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer te hebben. Dus toch een verlaagd risico – in tegenstelling tot dat eerdere artikel in the Lancet waar ik toen over berichtte.
Wat daarbij nu een extra en opmerkelijke bevinding is, is dat er geen verschil bleek tussen de diverse NSAIDs. Zowel aspirine, als naproxen en ibuprofen hadden hetzelfde verlagende effect. Terwijl dus juist ibuprofen Abeta42 verlaagt. Uit deze studie komt dus naar voren dat het gebruik van een NSAID wel degelijk gunstig is tegen cognitieve achteruitgang (Neurology '08;03;28). Maar de reden daarvan is niet duidelijk. Zal het dan misschien te maken hebben met een bloedverdunnend effect? Dan komen we op een ander pathofysiologisch effect uit. Verder onderzoek hiernaar is zeker nodig. Zeker gezien het verhoogde risico op bloedingen wat bij NSAID gebruik aanwezig is. Dat maakt dat je toch niet te laagdrempelig voor kunt schrijven.

Meer over
cognitieve achteruitgang (en diverse 'tips' daaromtrent) op de ClubConfabula WIKI.
.

10 Juni '08

2 opmerkingen:

Anoniem zei

1 Om zweetvlekken uit witte T-shirts te verwijderen, los je 2 aspirines op in een half kopje warm water. Pas dit mengsel vervolgens toe op de plek waar de vlek zit. Laat dit een paar uur intrekken voor je het shirt gaat wassen.

2 Is je haar wel eens groen of geel uitgeslagen van het chloor in het zwembad? Dat kun je heel eenvoudig verhelpen door 8 aspirines op te lossen in een glas water, wrijf dit vervolgens in je haar. 10 minuten laten zitten en daarna uitspoelen. Vervolgens wassen op de normale manier.

3 Eerste hulp bij puistjes. Vermaal een aspirine en voeg een klein beetje water toe om er een zalfje van te maken. Bedek de puist met dit zalfje en spoel het na een paar minute weer af. De puist zal beduidend kleiner en minder rood zijn. Aspirine is een adstringerend, een stof die samentrekkend werkt,veelal gebruikt om bloeding of vochtafscheiding van huid of slijmvlies tegen te gaan.

4 Laat voor je snijbloemen in de vaas zet eerst een aspirine in het water oplossen. Hierdoor blijven de bloemen langer vers.

5 Om hoofdroos tegen te gaan, vermaal je 2 aspirines en meng je ze met je normale hoeveelheid shampoo. Laat de shampoo een paar minuten intrekken en spoel het daarna uit.

6 Muskietbeten kun je verzachten door de huid vochtig te maken en er een aspirine over te wrijven.

7 Op dezelfde manier kun je bijensteken behandelen, maar als het effect averechts is, moet je wel even contact met een arts opnemen!

8 Tuiniers kunnen schimmelinfecties in de grond behandelen met een mengsel van 1 aspirine opgelost in een liter water. Maak het mengsel niet te sterk, zeker niet als je het rond planten moet gebruiken, het blad van de plant kan dan erg snel verbranden.

9 Aspirine kun je ook vermengen met potgrond/compost om het ontstaan van schimmel rond de wortels van nieuwe planten tegen te gaan.

10 Neem wat vers citroensap, meng het met een aspirine en gebruik dit mengsel om grasvlekken, sigaretten aanslag etc. van je vingers te verwijderen.
Zo, en nu een aspirine en naar bed!

Anoniem zei

Zag deze unieke tips bijna over het hoofd!
Wat een perspectieven opeens weer in het leven! Zwemmen zonder groen haar! Eindelijk groene vingers en dat ook weer kunnen verwijderen... Dankje, Aadje!