LEIDRAAD PSYCHIATRIE

Vandaag gaf ik, tezamen met een onderwijsdeskundige, de cursus 'Teach the Clinical Teachers'. Dat is een workshop van een dag, voor arts-assistenten, gericht op hoe ze co-assisistenten op de werkvloer kunnen begeleiden. Het geven van de workshop en het horen van ervaringen, meningen en ideeën van de arts-assistenten, geeft me altijd weer inspiratie en voer voor nieuwe plannetjes wbt onderwijs.

Het herinnerde me eraan je te melden dat er een leuk nieuw boekje is verschenen. In ons studiecurriculum gebruiken zowel de 2e als 3e jaars studenten het 'Leerboek Psychiatrie', onder de redactie van Hengeveld en van Balkom (De Tijdstroom, 2005, ISBN-13: 9789058980762). Ook bij ons onderwijs aan de co-assistenten maken we gebruik van dit Nederlandse Leerboek (zie ook mijn commentaar in een eerder stukje over weer een ander, buitenlands leerboek).
Voor co-assistenten, die voor het eerst met de (psychiatrische) praktijk te maken hebben, is er nu ook een praktisch handboekje uitgebracht, dat vooral in gaat op praktijk situaties. Hoe een anamnese af te nemen, tips aangaande gesprekstechnieken. Een overzicht van behandelmethodes. Veelvoorkomende probleem situaties. Met mooie tabellen, beslisbomen, een verklarende woordenlijst en een volledige en verkorte status mentalis. Geschreven door vier artsen in opleiding tot psychiater, onder de redactie van onderwijscoördinatoren van diverse Universitair Medische Centra (waaronder Confabula…): 'Leidraad Psychiatrie', van Nimwegen et al, Bohn Stafleu van Loghum 2008, ISBN 9789031341832.
.
18 Juni '08

Geen opmerkingen: