PESTICIDEN & COGNITIE

Je zou toch willen dat de wereld schoon is. Vrij van allerlei akelige giffen als pesticiden en andere zooi. Al dat spul is niet goed. Ook niet voor je brein. Dat blijkt ook weer uit recent onderzoek.
.
Maar liefst 3084 mensen zoder enige vorm van dementie, boven de 65 deden mee aan deze studie. Ze vulden uitgebreide vragenlijsten in, onder andere gericht op mogelijke blootselling aan pesticiden in het verleden. Bij aanvang vd studie, na 3, 7 en 10 jaar werd hun cognitieve situatie gemeten.
Van de groep rapporteerden er 572 een of andere vorm van blootstelling aan pesticiden in het verleden. Dit waren meer mannen dan vrouwen. Meer dan 40% had deze pesticiden-contacten gehad op een boerderij. Het ging om ' organophosphaten’ (N=316), ‘organochlorinen’ (N=256), ‘carbamaten’ (N=25), en ‘methyl bromiden’ (N=28).
.
Vijfhonderd mensen ontwikkelden in de follow-up periode dementie – waavan er 344 met de Ziekte van Alzheimer. Van de groep die aan pesticiden was blootgesteld geweet, ontwikkelden er 108 dementie. Nadat werd gecorrigeerd voor andere risiscofactoren, bleek dat de blootstelling aan pesticiden een toegenomen risisco voor de ontwikkeling van dementie met zich meebrengt. Het leek met name te gaan om de ‘organofosfaten’ (Neurology. '10;74:1524-30).
.
Er kunnen geen definitieve conclusies uit deze studie worden getrokken. Maar het vermijden van gifstoffen is nooit verkeerd.

.
Mogelijk reduceren de organofosfaten de hoeveelheid acetylcholine in het brein. En daarover hadden we het hier vaker – dat is een essentiele neurotransmitter. Zie bijvoorbeeld hier in CC over de acetylcholinesterase remmer. Waarvan er bij dementie mogelijk een tekort is.
.

Hopelijk zijn de modderbaden waar je je naar aanleiding van CC's discussies in hebt gestort - zie 'let's get dirty', en 'op naar de boerderij' - of was je begonnen met golf ... = ook 'golf = gezond' allemaal wel zuiver biologisch!
Edoch, Confabula vreest - die pesticiden-zooi: het hangt overal in de lucht...
.
Eerder hier in CC:
- Vet & hersenvolume.
- Het schone huisdier & autisme
- serotonine, CVA & melatonine,
- cognitie na ziekenhuis.
.

Aug '10

1 opmerking:

Niekielieks zei

Hallo Confabula,

Een Blog over Ervaringswerkers maar zeker ook over alles wat met regen te maken heeft: hier is Niekielieks

http://niekielieks.blogspot.com