LAAT de DOKTER MINDFUL ZIJN

Ja, de dokter. Niets menselijk lijkt hem vreemd. En hij kan niet zoveel hebben – knoop dat in je oren.
.
Onderzoekers observeerden 40 dokters in het wild. Althans, op een afdeling Spoed Eisende Hulp van een academisch ziekenhuis. In total verzamelden ze gegevens van een periode van 210 uur.
.
De dokters warden gemiddeld 6,6 keer per uur in hun werkzaamheden gestoord. Daardoor werd zo’n 11% van hun taken onderbroken. En onderbreking ontstond bijvoorbeeld doordat een collega wat vroeg, terwijl ze een recept aan het schrijven waren. Het storen gebeurde meestal op een moment dat een dokter met iets administratiefs bezig was (43%). Maar ook gedurende direct patientcontact (17%)! En ook bij indirect acties rond de patient (19%). Als ze aan het overleggen waren veel minder (5%) en ook niet als ze gewoon gezellig wat aan het praten waren (2%).
.
Op zich werd de dokter dus wel met rust gelaten… maar niet op het juiste moment. Na een onderbreking deden ze opmerkelijk genoeg de helft korter over de afronding van de taak, vergeleken met vergelijkbare taken waarin ze niet gestoord werden. In 20% vd gevallen lukte het ze echter niet om terug te keren naar de oorspronkelijke taak en gingen ze wat anders doen. het schrijven was.
.
Conclusie van de auteurs: "Our results support the hypothesis that the highly interruptive nature of busy clinical environments may have a negative effect on patient safety” (
Quality and Safety in Health Care, ‘10; DOI: 10.1136/qshc.2009.039255).
.
Iets om bewust mee om te gaan? Confabula says: laat het hele team mindful zijn werk doen.
We willen
geen gedepersonaliseerde dokters.
Geen
depressieve dokters - want die maken fouten. En geen slapeloze dokters. En we willen ook geen overbelaste verpleegkundigen. En vooruit – ook natuurlijk geen sombere co’tjes.
.

3 opmerkingen:

best Joker stash zei

What a well written and compassionate article. I found your ideas and wisdom encouraging and helpful. brians clubs

best Joker stash zei

What a well written and compassionate article. I found your ideas and wisdom encouraging and helpful. briansclub

Valuable Business Reviews zei

This is a great feature, so much so that you give it and give it away for nothing. Our article has generated a lot of positive interest. joker's stash