KIJK NIET BOOS naar een AGRESSIEF MEISJE

Waarom wordt een meisje of jongetje agressief? Daar wordt veel onderzoek naar gedaan. Dit onderzoek is interessant hierbij. Vijfentwintig meisjes (14-18 jaar) die bekend waren met agressief, gewelddadig gedrag, werden vergeleken met 30 gezonde controles.

.
Gekeken werd naar in hoeverre ze in staat waren om gezichtsuitdrukkingen te herkennen.
.
Ze kregen afbeeldingen van boze, walgende, droevige, verraste en blije gezichten voor zich. Ze moesten zeggen wat wat was. Raad je het al? - De meisjes die agressief waren bleken significant meer moeite te hebben om boze en walgende gezichtsuitdrukkingen te herkennen. Met de andere gezichtsuitdrukkingen hadden ze geen moeite. Het is dus voor hen moeilijker bepaalde emoties te herkennen. En nog wel zeer relevante: juist die emoties die ze zouden moeten zien als iemand ze terecht wijst (Biol Psych, ‘10; DOI: 10.1016/j.biopsych.2010.02.019).
.
Bij agressieve jongetjes is dit misinterpreteren van boze, strenge of bestraffende snuiten ook al aangetoond. Maar alleen als de agressie op jonge leeftijd begon. Niet als het in hun tienerjaren ontstond. Opmerkelijk is nu dat ook meisjes die op tiener leeftijd agressiever worden het fenomeen laten zien - even erg als jongetjes bij wie het gedrag op heel jonge leeftijd was begonnen.
Of zullen ze ze die gezichten met uitdrukkingen die ze niet goed uitkomen, willens en wetens negeren? Ook een interessante gedachte.
.
Het is ook weer een aanwijzing dat ‘straffen’ bij sommigen minimaal effect heeft. Althans, niet alleen het boze kijken... Waar het gemiddeld kindje meteen inperkt als moeder boos kijkt, zal zo’n agressief meisje rustig doorgaan. .
Vraag is wat dan wel helpt - niet meteen "slaan" gaan roepen! Confabula wil niemand op verkeerde gedachten brengen! Laten we met zachte hand beginnen - what about
the ladies touch? Dat moet de meisjes toch op zijn minst een beetje goed doen?
Wordt vast vervolgd.
.
Eerder hier in CC:
Facelab & verborgen emoties;
.
Hebben sommige van die meisjes misschien ADHD?
Aug '10

Geen opmerkingen: